Ajutor nesperat pentru autoritățile locale de la Guvern: împrumuturi de la Trezorerie pentru proiectele din PNRR 

Publicat: 11 apr. 2024, 22:14, de Viorela Pitulice, în ACTUALITATE , ? cititori
Ajutor nesperat pentru autoritățile locale de la Guvern: împrumuturi de la Trezorerie pentru proiectele din PNRR 
bani

Veste bună pentru autoritățile locale care primesc un ajutor nesperat de la Guvern, chiar înainte de alegerile din 9 iunie: se pot împrumuta de la Trezorerie pentru a finaliza proiectele finanțate prin PNRR.

Măsura are ca scop să ajute autoritățile locale să finalizeze proiectele pe bani europene în curs de derulare, potrivit unei ordonanțe de urgență adoptată, joi, de Guvern.

„Guvernul a adoptat prin OUG sprijinul pentru autoritățile locale pentru a finaliza proiectele cu finanțare prin fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană și prin PNRR”, a declarat Mihai Constantin.

Excepțiile de la regulă

Actul normativ dă posibilitatea autorităților locale, cu excepția municipiilor reședință de județ și a sectoarelor Municipiului București să solicite de la Ministerul Finanțelor contractarea, până la data de 30 septembrie 2024, a unor împrumuturi din venituri din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, în limita sumei de 1 miliard lei.

„Aceste împrumuturi pot fi solicitate pentru asigurarea cofinanțării cheltuielilor neeligibile în vederea realizării, respectiv finalizării proiectelor nefinalizate sau nefuncționale derulate în cadrul programelor operaționale finanțate din fonduri europene în perioada de programare 2014-2020. De asemenea, pentru asigurarea prefinanțării sau cofinanțării proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile de la UE și de la donatori europeni în cadrul programelor interguvernamentale, după caz, inclusiv pentru finanțarea cheltuielilor neeligibile asociate respectivelor proiecte. Totodată, se pot solicita împrumuturi și pentru asigurarea sumelor necesare implementării proiectelor finanțate prin PNRR, aflate în sarcina bugetului locale, evidențiate distinct în fiecare contract. Autoritățile locale au nevoie de avizul Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale și trebuie ca, la data depunerii documentației, să nu prezinte restanțe la împrumuturile contractate anterior din venituri din privatizare”, a precizat Constantin.

Ce sume se aprobă

Valoarea maximă ce poate fi autorizată către o unitate administrativ-teritorială, conform ordonanței de Guvern, este următoarea:

  • 35 de milioane de lei pentru județe
  • 20 milioane lei pentru municipii
  • nelimitat pentru comune și pentru orașe
  • perioada de rambursare este de până la cinci ani, cu posibilitatea rambursării anticipate.