Alcool+băuturi energizante=cocktail exploziv pentru neuroni

Publicat: 10 iul. 2024, 06:12, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Alcool+băuturi energizante=cocktail exploziv pentru neuroni
alcool băuturi energizante adolesenți creier

Alcoolul combinat cu băuturi energizante formează un cocktail exploziv pentru neuroni, cu riscuri majore pe termen lung. Și totuși acest cocktail este frecvent consumat în cluburi și baruri de adolescenți, al căror creier este în proces de dezvoltare.

Cercetătorii de la universitățile din Cagliari și Catania, Italia, au studiat efectele alcoolului și ale unor băuturi energizante asupra procesului de învățare și a memoriei. Ei au făcut aceste teste pe șobolani, nu pe adolescenți, pentru a evidenția efectele acestor substanțe asupra creierului. Nefericitele rozătoare au gustat și un asemenea cocktail, asemănător celui consumat de adolescenți în baruri.

Ulterior, rozătoarele au fost supuse unor examinări, inclusiv scanarea creierului și teste comportamentale, timp de 53 de zile, după consumarea cocktailului. Rezultatele, publicate în revista Neuropharmacology, arată că amestecul alcoolului cu băuturi energizante este mult mai periculos decât s-a crezut inițial.

Rozătoarele au avut lacune majore în procesul de învățare, de memorare, au prezentat modificări la nivelul hipocampului, zona din creier responsabilă de învățare și memorare.

Desigur, acesta este un experiment pe rozătoare, iar extrapolarea acestor rezultate la ființe umane rămâne riscantă. Totuși, spun specialiștii, creierul nostru nu funcționează fundamental diferit, iar aceste rezultate sugerează că pentru adolescenți și adulții tineri, puțin alcool, amestecat cu o băutură energizantă, nu este lipsit de riscuri. Iar pentru studenți  ar putea deveni un factor răspunzător de eșecul la examene.

Mai mult, studiul a arătat că amestecul alcoolui cu băuturi energizante poate avea efecte pe termen lung. Și acestea ar fi mai periculoase comparativ cu cele induse numai de alcool sau numai de băutura energizantă.