Evident nutriționiștii au fost curioși să afle ce mănâcă acești oameni astfel încât reușesc să trăiască mult și nu oricum chiar într-o stare de sănătate bună. Ei au adunat aceste particularități și au ajuns la regimul ”Blue Zones”.
Dan Buethner, care a popularizat regimul Blue Zones”, spune că persoanele care vor să atingă și chiar să depășească vârsta de 100 de ani ar trebui să se bazeze 95% pe vegetale și să se abțină de la carnea roșie.
Și totuși ce mănâncă acești oameni care au ajuns la aceste venerabile vârste?! Iată:
Fasole boabe negre, linte, soia: bogate în antioxidanți;
Pâine (aluat din făină integrală, cu drojdie): aliment care scade indicele glicemic;
Roșii: legume ce conțin leucopen, un antioxidant, care luptă contra inflamațiilor, și betacaroten, care reduce riscul de tumori;
Avocado: indicat deoarece ține sub control colesterolul;
Cartoful dulce violet: super aliment bogat în vitaminele A, B6, C, dar și în potasiu și fibre;
Cereale complete (orez, quinoa etc.): extrem de eficiente pentru o bună digestie;
La acestea se adaugă: ulei de măsline, usturoi, nuci, migdale și pește de trei ori pe săptămână.
Regimul centenarilor include și ouă, și lactate. Cu mențiunea expresă: ”consum moderat”. Ca de altfel și în ceea ce privește vinul roșu.