An slab pentru Romtehnica, firma care achiziționează arme și tehnică militară pentru Armata română

Publicat: 09 mai 2024, 07:07, de Cristian Matache, în ECONOMIE , ? cititori
An slab pentru Romtehnica, firma care achiziționează arme și tehnică militară pentru Armata română

Veniturile totale ale Romtehnica pe 2024 vor fi mai mici decât cele din anul trecut, relevă un proiect de act normativ ce va fi adoptat azi de Guvern.

 

Indicatorii economico-financiari pentru anul 2024 au fost detaliați pe structura de buget, conform instrucțiunilor prevăzute în Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 3818/2019 privind aprobarea formatului și structurii bugetului de venituri și cheltuieli al operatorilor economici, precum și a anexelor de fundamentare a acestuia.

În bugetul de venituri și cheltuieli al Companiei Naționale „Romtehnica” – S.A, pentru anul 2024 s-au prevăzut venituri din exploatare și venituri totale, estimate în baza datelor prevăzute în contractele aflate în derulare sau în stadiu de negociere, luând în calcul prognozele privind evoluția cursului valutar și ținând seama de contextul economic și politic internațional.

Se estimează că veniturile totale se vor situa în 2024 la o valoare inferioară celor realizate în anul 2023.

Veniturile de exploatare preconizate pentru anul 2024 se vor situa la un nivel superior celor pe care Compania Națională ”Romtehnica” S.A. le înregistrează în mod curent, an de an, însă nu se vor ridica la nivelul efectiv realizat în anul 2023. Astfel, contextul politic internațional și intensificarea tranzacțiilor cu produse militare au creat oportunități pentru semnarea de noi contracte de vânzare pe piața externă.

O parte semnificativă din livrările în cadrul contractelor semnate în anul 2023 se vor reflecta în indicatorii de performanță pentru anul 2024. Cu toate acestea, veniturile ce se vor obține în acest an nu se vor situa la valoarea înregistrată în anul anterior. In același timp, diminuarea considerabilă a stocului de bunuri cu specific militar al Ministerului Apărării Naționale conduce la o diminuare a cantităților oferite de C.N. Romtehnica S.A. pe piața externă.

Astfel demersul Companiei de extindere a portofoliului de clienți și de creștere a cifrei de afaceri din vânzări la extern este unul dificil. Veniturile financiare sunt estimate pe baza prognozei privind evoluția în anul 2024 a cursului de schimb al monedei naționale în raport de valutele în care se derulează activitățile Companiei.

Aceste venituri sunt influențate de veniturile din diferențe de curs ca urmare a operațiunii de reevaluare a conturilor de creanțe și de datorii în valută. Veniturile financiare ale Companiei sunt constituite în proporție de peste 98% din diferențele favorabile de curs rezultate ca urmare a evaluării la sfârșitul fiecărei luni a pozițiilor contabile de activ și de pasiv exprimate în valută, conform Ordinului MFP nr. 1 802/2014.

Dat fiind specificul activității Companiei de intermediere pentru achiziții de la extern și pentru livrări la extern, în conturile sale sunt evidențiate, în valuta contractelor, facturile furnizorilor externi, avansurile primite de la clienți, acreditivele deschise, facturile externe emise către clienți și garanțiile contractuale depuse în contul Companiei.

Sumele înregistrate în valută fac obiectul evaluării permanente în funcție de cursul valutar și de aceea veniturile și cheltuielile financiare ale Companiei la nivelul fiecărui an, reprezintă în cea mai mare parte, suma rulajelor lunare de venituri și cheltuieli din diferențe de curs rezultate din evaluare.

Se estimează că în anul 2024, aceste venituri vor fi mai mici, respectiv principalele valute utilizate de Companie pentru desfășurarea operațiunilor de comerț exterior nu vor mai avea fluctuații de curs așa mari de la o lună la alta, așa cum s-a întâmplat în anul precedent.

Cheltuielile de exploatare aferente anului 2024 au fost estimate în corelare cu volumul de activitate al Companiei în anul 2024, luând în calcul graficele de livrare din contractele semnate, operațiunile/activitățile și deplasările personalului în țară și în străinătate pentru realizarea contractelor, creșterea prețurilor bunurilor și serviciilor pe piața națională, ajustările efectuate la cheltuielile cu personalul, etc. Acestea vor fi acoperite în totalitate din veniturile pentru anul 2024 și se va obține un profit superior nivelului pe care Compania îl obține anual în mod obișnuit.

Cheltuielile de natură salarială au fost prevăzute în bugetul de venituri și cheltuieli cu respectarea prevederilor art. 73 din Legea bugetului de stat pe anul 2024 nr. 421/2023. Cheltuielile aferente contractului de mandat estimate pentru anul 2024 includ valoarea remunerațiilor directorului general și ale membrilor Consiliului de Administrație și respectă prevederile OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice. Membrii Adunării Generale a Acționarilor nu sunt remunerați, conform legii.

Cheltuielile financiare aferente anului 2024 au fost estimate, în principal, luând în calcul operațiunea obligatorie de evaluare, conform legislației contabile, a conturilor de creanțe și de datorii în valută, dat fiind specificul activității Companiei de comerț exterior. Acestea sunt reprezentate în proporție de peste 98% de diferențele nefavorabile de curs valutar rezultate din această operațiune și din închiderea operațiunilor în valută. Acest indicator a fost estimat pe baza prognozei privind evoluția în anul 2024 a cursului de schimb al monedei naționale în raport de valutele în care se derulează activitățile Companiei și estimând o fluctuație a cursurilor valutare de la o lună la alta, mai mică față de cea înregistrată în anul precedent.

Repartiția profitului obținut de C.N. ”Romtehnica” S.A. în anul 2024 va fi efectuată conform Ordonanței Guvernului nr. 64/2001. Pentru anul 2024 nu s-au prevăzut plăți restante. Compania nu înregistrează datorii față de bugetele locale sau bugetul de stat și nu înregistrează plăți restante față de furnizori. Investițiile preconizate a se efectua în anul 2024 vizează, în principal, refacerea și modernizarea unor componente ale sediului Companiei inclusiv cele care țin de securitatea și integritatea bunurilor Companiei, precum și achiziționarea de mijloace fixe. Finanțarea investițiilor se va efectua din surse proprii, pe baza amortizării și a profitului.

Compania Națională „Romtehnica” – S.A. aflată în coordonarea Ministerului Apărării Naționale, a fost înființată prin Hotărârea Guvernului nr. 738 din 26.06.2001 privind înființarea Companiei Naționale „Romtehnica” – S.A. prin reorganizarea Regiei Autonome „Romtehnica” București, are ca obiect principal de activitate achiziția produselor, echipamentelor, instalațiilor, pieselor de schimb și materialelor de tehnică militară, tehnologiilor, asistenței tehnice și serviciilor în domeniul tehnicii militare, precum și alte operațiuni de comerț interior și exterior. În scopul îndeplinirii obiectului de activitate, acționează, în principal, ca mandatar, comisionar sau reprezentant al unor entități publice sau private.

HGANEXA