ANAF a intrat în vizorul hackerilor. Hoții cibernetici pretind acces la conturi cu transferuri de 10.000 de euro

Publicat: 16 iun. 2024, 17:44, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
ANAF a intrat în vizorul hackerilor. Hoții cibernetici pretind acces la conturi cu transferuri de 10.000 de euro

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a făcut publice o serie de avertismente privind atacuri cibernetice ale hackerilor, prin care au fost trimise, contribuabililor persoane juridice, mesaje false, în numele instituției, fiind cerute „liste ale entităților externe care au de achitat către societate sume mai mari de 10.000 de euro”.

Falsificatorii motivează că „scopul acestei solicitări este de a asigura o mai bună gestionare a fluxurilor financiare internaționale și de a preveni potențiale riscuri asociate neîncasării sumelor datorate”, arată ANAF, pe pagina de internet proprie.

,,Precizăm că ANAF nu solicită astfel de informații și nici nu intervine în relația comercială intre persoanele juridice. Mesajele sunt transmise, de această dată, de la adresa de e-mail [email protected]. Atragem atenția că această adresă de e-mail NU aparține ANAF și nu trebuie să dați curs solicitărilor! Reamintim că serviciul Spațiul Privat Virtual, pus la dispoziția contribuabililor, gratuit, a fost creat și dezvoltat tocmai pentru o comunicare securizată cu instituția. De asemenea, contribuabilii pot obține informații fiscale cu caracter general la CALL CENTER ANAF 031.40.39.160”, subliniază comunicatul.

De asemenea, ANAF avertizează și asupra altui mesaj fals, tentivă de înșelăciune, care are ca țintă contribuabilii persoane fizice.

Instituți arată că mai mulți contribuabili, persoane fizice, au semnalat că primesc emailuri de la ANAF prin care li se solicită achitarea unei garanții în cuantum de 1000 de euro, pentru a beneficia ulterior de o sumă de bani.

,,Atenție! Acest email este o tentativă de înșelăciune și nu trebuie să îi dați curs! Precizăm că ANAF nu solicită garanții în vederea premierii contribuabililor. Emailul menționat cuprinde elemente incoerente, cu greșeli gramaticale și promisiuni nereale. Reamintim că ANAF comunică securizat prin serviciul Spațiul Privat Virtual, pus la dispoziția contribuabililor, gratuit, care a fost creat și dezvoltat tocmai pentru o comunicare sigură cu instituția”, precizează Fiscul.