ANAT: 50% dintre firmele din ospitalitate vor dispărea până la primăvară, fără sprijin de la stat

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) trage un semnal de alarmă cu privire la ritmul lent de analiză în cazul dosarelor firmelor eligibile pentru a primi sprijinul promis de stat pentru sectorul industriei ospitalităţii. Fără acest ajutor, jumătate dintre firme ”îşi vor înceta activitatea până la primăvară”.

Programul, la care au aplicat doar puţin peste 10.000 de întreprinderi, s-a oprit după circa două treimi din derularea lui, iar câteva mii de aplicaţii au fost respinse pe motive exclusiv birocratice, în timp ce alte câteva mii, cu toate că se regăsesc în listă ca admise, nu au nicio speranţă că vor mai primi banii, susțin reprezentanţii ANAT.

Turismul a fost cel mai afectat în acest an şi jumătate de pandemie, din cauza perioadelor de lockdown şi a restricţii care au împiedicat traficul turistic, atât în România, cât şi în străinătate. În acest context, numărul turiştilor străini s-a redus cu peste 94%, iar participarea la târgurile de turism a fost anulată.

„Paradoxal, deşi nu se găsesc resurse financiare pentru aceste mii de IMM-uri care susţin lunar bugetul statului şi plătesc salarii multor zeci de mii de angajaţi, guvernul a redeschis măsura similară dedicată întreprinderilor fără niciun angajat, cu contribuţii insignifiante la bugetul statului şi din a cărei listă de potenţiali eligibili lipsesc tocmai liber profesioniştii autorizaţi (ex: ghizii de turism) şi societăţile comerciale cu activitate în turism şi conexe”, se arată într-un comunicat al ANAT.

Aplicanți puțini, ritm greoi

În alte state, turismul şi HORECA au fost şi sunt în continuare sprijinite prompt sub multiple forme: granturi nerambursabile, împrumuturi fără dobândă, garanţii ale statului pentru rambursarea serviciilor neprestate etc. În România, în schimb, o iniţiativă legislativă de garantare a voucherelor compensatorii a putrezit prin sertarele diferitelor ministere şi instituţii pentru că nimeni nu a fost în stare să evalueze impactul bugetar, după cum susţine ANAT.

„Singurul act normativ pentru sprijin dedicat exclusiv turismului şi HORECA (în care li s-a făcut loc ulterior şi organizatorilor de evenimente), care a trecut prin două guverne, aniversează un an de la promulgare. Doar puţin peste 10.000 de întreprinderi au aplicat, adică aproximativ 13% din estimările ce se regăsesc în fundamentarea OUG 224/2020, semn că la data deschiderii aplicaţiei un procent însemnat din operatorii economici din domeniu fie deja închiseseră, fie au considerat inacceptabile condiţiile impuse pentru eligibilitate, fie au fost descurajaţi sau chiar blocaţi de birocraţia pe care o implică depunerea cererii”, spun responsabilii din turism.

Deși numărul de aplicanţi este de circa 7 ori mai mic decât cel estimat, la 4 luni de la închiderea aplicaţiei şi demararea procesului de evaluare, programul evoluează într-un ritm ridicol: conform datelor publicate periodic de către MEAT, în săptămâna 15-22 octombrie s-a demarat evaluarea a 332 de aplicaţii, în următoarea săptămână (22-29 octombrie) – 152 de aplicaţii, iar în ultima săptămână – 43 de aplicaţii, la nivelul tuturor celor 9 agenţii regionale de IMM-uri, potrivit informațiilor ANAT.

Nici în ceea ce privește numărul aplicaţiilor „în curs de clarificare”, adică contestaţiile, nu se remarcă o scădere semnificativă: de la 690 la 15 octombrie, la 542 îna 22 octombrie, 418 în 29 octombrie şi 414 cazuri în 5 noiembrie.

„În condiţiile în care nici sutele de contestaţii nu sunt soluţionate în termenul legal, ne întrebăm cât va mai dura în acest ritm procesul de evaluare şi, mai ales, câţi ani ar fi durat dacă numărul aplicanţilor ar fi fost mai aproape de cel estimat iniţial?”, spune ANAT.

Pe de altă parte, este îngrijorător şi faptul că 20% dintre aplicaţiile evaluate au fost respinse, mare parte chiar şi după soluţionarea contestaţiilor şi, în proporţie covârşitoare, pe motive pur birocratice.  

„Dorim să atragem atenţia celor care răspund de acest program în acest moment, domnului Prim Ministru interimar Florin Cîţu, domnului ministru interimar al Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Virgil Popescu, precum şi celor care vor veni în structura guvernamentală, că este periclitată existenţa acestor firme întrucât, conform analizei noastre, fără acest sprijin, jumătate dintre firme îşi vor înceta activitatea până la primăvară”, au precizat reprezentanţii ANAT.

Reprezentanții ANAT au cerut finalizarea până la data de 20 noiembrie 2021 a evaluării aplicaţiilor şi a contestaţiilor aflate pe rol.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

INSTANT_VOUCHER_SOCIAL_TICHET_32_INQUAM_Octav_Ganea

Unde vă adresați dacă nu ați primit cardul pentru tichetele sociale...

Deși îndeplinesc condițiile de eligibilitate pentru a obține tichetele sociale de 250 lei, sunt în continuare mulți români care susțin că nu au intrat...

EXCLUSIV: Baza de date a OMS dezvăluie dezastrul. Aproape 5.000.000 de...

Deşi autorităţile de la Bucureşti, şi nu numai, tac în privinţa existenţei unei multitudini de reacţii adverse generate de vaccinurile COVID -19, datele statistice...