Angajații din construcții și agricultură vor rămâne fără facilități fiscale!

Publicat: 30 iun. 2023, 11:30, de Victor Scarlat, în News , ? cititori
Angajații din construcții și agricultură vor rămâne fără facilități fiscale!

Guvernul Ciolacu ia în calcul eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din construcții și agricultură în două etape, la 1 septembrie 2023 și 1 ianuarie 2024, au declarat surse guvernamentale, citate de G4Mediia.

E vorba despre introducerea contribuției la sănătate, de 10% din venitul brut, pe care acum nu o plăteau, potrivit surselor citate.

În ceea ce privește angajații din construcții, facilitățile fiscale sunt valabile până în 2028 și constau în scutirea de impozit pe venit, de la plata contribuției la sănătate și reducerea contribuțiilor la pensii. În paralel, în acest domeniu trebuie asigurat un salariu minim brut de 4.000 de lei.

Angajatorii din sectorul agricol și din industria alimentară beneficiază și ei de un set de facilități fiscale: plata la stat a unor taxe salariale reduse, în paralel cu acordarea unui salariu minim diferențiat de 3.000 de lei brut.

În primele zile de mandat, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat la Digi24 că va propune coaliției eliminarea unor facilități fiscale de la 1 septembrie, pentru a acoperi noile cheltuieli.

Boloș a mai spus că nu se poate discuta de o categorie de beneficiari de facilități fiscale care să fie tratată distinct de o alta.

„Sunt două categorii de facilități fiscale, unele care pot produce efecte de la 1 septembrie, aici discutăm de cele legate de consum și venituri. Le-am împărțit tocmai în acest fel facilitățile fiscale și impactul lor – cele cu intrare în vigoare de la 1 septembrie și apoi al doilea set – cu intrare în vigoare de la 1 ianuarie. Este un proces de consolidare fiscal bugetară foarte important pentru România”, a declarat Marcel Boloș, fără a detalia la care facilități fiscale face referire.

El a precizat că va propune coaliției alinierea regulilor pe care le avem în sistemul de facilități fiscale.

„Sunt anumite reguli în facilitățile fiscale care ar trebui să fie comune pentru toți. Avem situații în care anumiți beneficiari de facilități fiscale nu plătesc contribuția la asigurările sociale de sănătate. Sunt alții care plătesc contribuția la fondurile de pensii private, alții nu. Propunerea cu care vom merge și o vom supune discuției în coaliție va fi aceea de aliniere a regulilor pe care le avem în sistemul de facilități fiscale. Avem 3 mari beneficiari: IT, agricultură și construcții. Și aici vom încerca să uniformizăm aceste reguli de aplicabilitate. Adică nu putem discuta de o categorie de beneficiari de facilități fiscale care este tratată diferit față de altă categorie”, a spus el.

Amintim că angajații din IT sunt scutiți de plata impozitului pe venit, în timp ce angajații din agricultură, industria alimentară și construcții sunt scutiți de plata impozitului pe venit și a contribuției sociale la sănătate, alături de contribuția la pensiile private, astfel că angajatorii sunt stimulați să le ofere salarii mai mari.

Ministrul Finanțelor a afirmat că restructurarea facilităților fiscale va fi eșalonată.