Angel Tîlvăr: „Statutul de membru al NATO este unul dintre pilonii fundamentali ai sistemului de apărare și securitate din România”

Publicat: 29 mart. 2024, 13:20, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Internațional , ? cititori
Angel Tîlvăr: „Statutul de membru al NATO este unul dintre pilonii fundamentali ai sistemului de apărare și securitate din România”

Cu ocazia marcării a 20 de ani de la momentul aderării României la NATO, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a făcut un scurt bilanț. În mesajul său el a arătat importanța apartenenței țării noastre la Tratatul Nord-atlantic.

„Astăzi, se împlinesc 20 de ani de când România a depus oficial instrumentele de aderare la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, act istoric prin care țara noastră s-a integrat în familia euro-atlantică şi a evoluat împreună cu celelalte state membre ale NATO.

Sunt 20 de ani în care România a primit cele mai solide garanții de securitate, datorită apartenenței la cea mai puternică alianță politico-militară din lume, şi a devenit mai puternică şi mai vizibilă în plan euro-atlantic.

Tot acest parcurs nu se putea realiza fără Armata României și oamenii ei devotaţi. Îi omagiem astăzi pe eroii care au căzut la datorie în teatrele de operații şi au devenit ancore în timp pentru generaţiile următoare. Totodată, îmi exprim respectul și recunoștiința pentru militarii răniţi în timpul acţiunilor de luptă, pentru veteranii din teatrele de operaţii, precum și pentru personalul Ministerului Apărării Naționale care a contribuit la evoluţia țării noastre în cadrul Alianței. Nu în ultimul rând, transmit mulţumiri militarilor români care participă, în prezent, la misiuni, operații și exerciții sub stindard NATO și demonstrează că România nu este doar un beneficiar, ci și un furnizor de securitate alături de partenerii săi strategici.

În acest context, îi asigur de aleasa mea consideraţie pe militarii țărilor membre ale NATO dislocați pe teritoriul României, care contribuie la asigurarea unei posturi de descurajare și de apărare eficientă și consolidată în regiunea Mării Negre și pe întregul flanc estic. Contribuția aliaților noştri la asigurarea securităţii României constituie o dovadă puternică a solidarității și coeziunii aliate, precum și a capacității de apărare colectivă a NATO.

Alianța Nord-Atlantică împlinește, anul acesta, 75 de ani de la înființare. În cele şapte decenii şi jumătate de existenţă ale Alianţei, au fost perioade mai mult sau mai puţin frământate în plan securitar. Valorile NATO, transpuse în asigurarea păcii, libertății și atașamentului față de valorile democrației, sunt cele mai importante realizări ale acestei alianțe politico-militare.

Statutul de membru al NATO este unul dintre pilonii fundamentali ai sistemului de apărare și securitate din România, alături de statutul de membru al UE și de parteneriatul strategic cu SUA.

La 20 de ani de la aderare, țara noastră este un aliat pe deplin angajat în păstrarea valorilor NATO şi îmi exprim convingerea că Alianța Nord-Atlantică va trece testul timpului asigurând generaţiilor următoare libertatea şi securitatea”, a arătat Angel Tîlvăr.