ANOFM: Peste 12.000 de locuri noi de muncă la nivel național

Agenţii economici oferă 12.042 locuri de muncă la nivel naţional, majoritatea pentru persoanele cu studii liceale sau postliceale şi profesionale, reiese din evidenţele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), publicate miercuri.

Potrivit datelor furnizate de agenţii economici, cele mai multe locuri de muncă sunt oferite pentru: muncitor necalificat la asamblarea şi montarea pieselor (1.113); montator subansamble (410); operator confecţioner industrial îmbrăcăminte din ţesături, tricotaje, materiale sintetice (409); muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptuşeli zidărie, plăci mozaic, faianţă, gresie, parchet (396); lucrător comercial (396); manipulant mărfuri (372); vânzător (341); agent de securitate (282); muncitor necalificat în industria confecţiilor (241); şofer autocamion/maşină de mare tonaj (214).

Totodată, din cele 12.042 locuri de muncă vacante declarate de angajatori la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, 858 sunt destinate persoanelor cu studii superioare (medic, programator, inginer construcţii, inginer mecanic, proiectant, consilier/expert/inspector/economist etc.), 2.748 pentru persoanele cu studii liceale sau postliceale (lucrător comercial, agent de vânzări, agent de securitate, asistent medical, funcţionar informaţii clienţi etc), 3.135 pentru persoanele cu studii profesionale (lucrător comercial, agent securitate, conducător auto transport rutier de mărfuri, confecţioner-asamblor articole din textile, operator confecţioner industrial îmbrăcăminte din ţesături etc.).

Oferta locurilor de muncă vacante la nivel naţional este actualizată în timp real pe site-ul ANOFM şi poate fi accesată în secţiunea Locuri de Muncă Vacante.

Restul locurilor de muncă, respectiv 5.301 sunt destinate persoanelor fără studii sau cu studii primare/gimnaziale (muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor, agent securitate, manipulant mărfuri, muncitor necalificat la demolarea clădirilor etc.).

Locuri de muncă în străinătate

Potrivit sursei citate, angajatorii din Spaţiul Economic European oferă, prin intermediul reţelei EURES România, 430 locuri de muncă vacante, cele mai multe fiind în:

 • Danemarca – 310 locuri de muncă pentru lucrători în agricultură şi specialist IT;
 • Norvegia – 60 locuri de muncă pentru medic, dentist, măcelar, dezosator, ghid pentru caiac, ghid (stagiar) pentru caiac, mecanic semiremorcă, mecanic auto, vopsitor auto, tinichigiu auto, zidar/faianţar;
 • Malta – 25 locuri de muncă pentru tehnician de proces, mecanic naval;
 • Suedia – 20 locuri de muncă pentru culegător căpşune;
 • Germania – 5 locuri de muncă pentru operator maşină de îndoit (f/b) şi şofer de camion;
 • Polonia – 5 locuri de muncă pentru dulgher, zidar, fierar betonist;
 • Spania – două locuri de muncă pentru dogar;
 • Finlanda – două locuri de muncă pentru operator-procesator de miere, apicultor;
 • Irlanda – un loc de muncă pentru coordonator clinică ce oferă servicii de asistenţă medicală veterinară. 

Mai multe articole...

1 COMENTARIU

 1. „Locurile de muncă sunt destinate celor care au abilitățile potrivite” – Studiul Fundației Europene de Formare evidențiază abilitățile și piețele muncii din vecinătatea europeană.
  Locurile de muncă în industria prelucrătoare, construcții și agricultură sunt cele mai expuse riscului de automatizare și digitalizare, potrivit unui nou studiu al Fundației Europene de Formare (ETF) „Schimbarea abilităților pentru o lume în schimbare”, publicat la 24 februarie. Primul de acest gen, axat pe vecinătatea europeană, raportul analizează caracteristicile comune în ceea ce privește nevoile emergente de competențe și viitorul muncii pe o piață a muncii în evoluție în țările în tranziție și în curs de dezvoltare.
  Potrivit raportului, 20% dintre lucrătorii din cartierul UE sunt în locuri de muncă pentru care sunt supracalificați, deși abilitățile lor nu corespund adesea nevoilor angajatorilor. Guvernele și companiile ar trebui să își sprijine forța de muncă pentru a se adapta și a învăța să fie pregătiți pentru schimbare prin perfecționare și recalificare, astfel încât țările să evite să aibă două niveluri , unde unii lucrători sunt pregătiți pentru schimbare, iar alții nu. Studiul recomandă modul de abordare a acestei nepotriviri, și cum să se adapteze dispoziția competențe: de a restructura sistemului de educație, să dezvolte servicii eficiente pentru tranziția de școală locuri de muncă , precum și de a dezvolta abilități mai concentrate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole