ANPC lansează controale riguroase în HORECA pentru a preveni riscurile alimentare în perioada caniculară

Publicat: 16 iun. 2024, 21:23, de Vlad Stefan Orjan, în ACTUALITATE , ? cititori
ANPC lansează controale riguroase în HORECA pentru a preveni riscurile alimentare în perioada caniculară

În fața iminentei perioade de caniculă, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) pregătește o serie de controale riguroase în sectorul HORECA, vizând asigurarea calității alimentelor și respectarea normelor de comercializare. Directorul general al Direcției Generale Control și Supraveghere Piață și Armonizare Europeană din ANPC, Paul Anghel, a anunțat că acțiunile de supraveghere vor viza unitățile fast-food, restaurantele auto-servire, pizzeriile, terasele și alte tipuri de localuri de alimentație publică.

„Se vor verifica calitatea alimentelor, existența documentelor de proveniență, respectarea datelor de durabilitate și condițiile de expunere și comercializare”, a declarat Anghel pe pagina sa de Facebook. În plus, recomandările pentru consumatori includ atenția asupra datelor de durabilitate ale produselor, verificarea directă a caracteristicilor organoleptice și evitarea achiziționării produselor din locuri neautorizate.

Anghel a subliniat și importanța respectării condițiilor de transport și depozitare a produselor alimentare, în special în contextul temperaturilor ridicate care pot afecta siguranța și calitatea acestora. Recomandările includ evitarea recongelării produselor alimentare și atenția la expunerea băuturilor și a altor alimente la soare, pentru a preveni deteriorarea lor.

Întrucât perioadele cu temperaturi extreme pot influența rapid calitatea alimentelor, ANPC îndeamnă consumatorii să fie vigilenți în achiziționarea și manipularea produselor alimentare perisabile, asigurându-se că respectă recomandările producătorilor pentru păstrarea în condiții optime.

Aceste măsuri vin în contextul în care se așteaptă o creștere semnificativă a cererii de produse alimentare și băuturi în perioada de caniculă, o perioadă critică pentru siguranța alimentară și sănătatea consumatorilor.