ANSVSA anunță măsuri obligatorii pentru protejarea animalelor pe timp de caniculă

Publicat: 08 iun. 2024, 10:36, de Cristina Cohuț, în SOCIAL , ? cititori
ANSVSA anunță măsuri obligatorii pentru protejarea animalelor pe timp de caniculă

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) subliniază importanța respectării măsurilor specifice de protecție și bunăstare a animalelor în timpul perioadelor caniculare, având în vedere temperaturile ridicate prognozate de meteorologi pentru perioada următoare, transmite Agerpres.

În acest sens, fermierii și ceilalți proprietari de animale sunt îndemnați de ANSVSA să ia în considerare următoarele aspecte: furnizarea unui adăpost adecvat care să ofere protecție împotriva razelor solare directe și asigurarea unei cantități suficiente de apă și furaje (atât cantitativ, cât și calitativ).

De asemenea, aceștia ar trebui să verifice funcționarea corespunzătoare a echipamentelor de adăpare, furajare și ventilare, precum și să asigure disponibilitatea echipamentelor de rezervă, în special a celor pentru ventilație și generatoarele de energie electrică.

În caz de caniculă, animalele folosite pentru tracțiune sau alte activități nu ar trebui exploatate între orele 12:00 și 18:00 dacă temperatura la umbră depășește 25 de grade Celsius. De asemenea, în cazul oricărei modificări a stării de sănătate sau comportamentale a animalelor, proprietarii sunt obligați să anunțe imediat medicul veterinar responsabil pentru supravegherea sănătății animalelor din zonă, pe lângă măsurile menționate mai sus.

Recomandarea ANSVSA este să se asigure umbra și accesul la apă potabilă pentru animalele ținute în aer liber. În cazul în care sursele de apă sunt greu accesibile sau blocate, se recomandă administrarea regulată manuală a apei pentru a preveni deshidratarea.

ANSVSA solicită administrațiilor locale, unde există animale în transhumanță, să fie la curent cu situația reală și să informeze deținătorii de animale despre fenomenele meteorologice prognozate. De asemenea, consiliile locale și fermierii sunt îndemnați să se asigure că există facilități pentru colectarea și neutralizarea deșeurilor animale și să pregătească locuri desemnate pentru retragerea animalelor în situații de urgență.

În ceea ce privește animalele de companie, cum ar fi câinii, pisicile și iepurii, proprietarii ar trebui să le ofere, în cazul în care sunt ținute afară, acces la apă potabilă și adăpost împotriva razelor solare. Transportul acestor animale ar trebui efectuat cu atenție pentru a evita expunerea prelungită la radiațiile UV și temperaturile ridicate.

De asemenea, caii și poneii ținuți afară în timpul zilei ar trebui să aibă acces la adăpost umbrit și la apă și hrană.

În legătură cu transportul animalelor, ANSVSA amintește că transportatorii sunt obligați să evite ca animalele să sufere răni sau suferințe inutile și să planifice transporturile pe timp de noapte sau dimineața devreme pentru a evita temperaturile ridicate din timpul zilei.

„Înainte de a pleca la drum, este obligatorie verificarea condiţiilor de microclimat existente în mijlocul de transport, dacă sunt adecvate şi asigurate pe întreaga durată a transportului, iar înainte ca animalele să fie încărcate în mijlocul de transport trebuie verificate traseul şi alte aspecte legate de călătorie, astfel încât, după încărcarea acestora, plecarea să se facă în cel mai scurt timp”, precizează ANSVSA.

Potrivit sursei citate, în cazul în care temperaturile sunt ridicate, densitatea de încărcare a animalelor în mijloacele de transport trebuie să fie redusă cu 10-20% din capacitatea maximă autorizată de încărcare, ținând cont de specie, talie, vârstă și starea fiziologică a animalelor.

De asemenea, în situația în care călătoria nu începe imediat după îmbarcare, șoferii trebuie să aibă planuri de urgență pentru a îngriji animalele în funcție de necesități.

Pentru călătoriile care depășesc 8 ore, sistemele de ventilație din vehicule trebuie să fie capabile să mențină o temperatură confortabilă în compartimentul destinat animalelor pe întreaga durată a călătoriei.

Astfel, temperatura din interiorul compartimentului trebuie să se încadreze între 5 și 30 de grade Celsius în orice moment al călătoriei, iar accesul la apă trebuie să fie asigurat permanent.

În ceea ce privește hidratarea animalelor, ANSVA subliniază că, în situația în care există o singură sursă limitată de apă potabilă, este esențial să se țină cont de necesarul zilnic de apă al fiecărui animal, luând în considerare specia, talia, rasa și starea fiziologică.

De exemplu, vacile de lapte necesită între 38 și 52 de litri de apă pe zi, bovinele necesită 38 de litri pe zi, cabalinele necesită între 20 și 45 de litri pe zi, porcinele necesită între 4 și 11.5 litri pe zi, ovinele necesită 6 litri pe zi, iar păsările de curte necesită 0,5 litri pe zi.

Aceste cifre variază și în funcție de vârsta animalului, starea fiziologică, temperatura ambientală și umiditatea.

„Toţi deţinătorii de animale au obligaţia legală de a lua toate măsurile necesare, astfel încât să asigure protecţia şi standardele privitoare la bunăstarea animalelor deţinute şi să evite apariţia stresului termic”, au subliniat reprezentanţii ANSVSA.