Apel: “Noi, medicii, vă cerem să evitaţi adunările private”

Publicat: 16 sept. 2020, 10:05, de Roxana Roseti, în COVID 19 , ? cititori
Apel: “Noi, medicii, vă cerem să evitaţi adunările private”

Franţa a înregistrat recent noi cazuri de Covid-19 și are de asemenea un număr crescut de noi pacienţi admişi la reanimare.

În acest context, în care numărul de noi bolnavi creşte îngrijorător de la o zi la alta, un grup de șase medici francezi a publicat un apel în Le Journal du Dimanche. Medicii le cer compatrioţilor să evite reuniunile private şi să fie mai vigilenţi în faţa epidemiei de Covid-19. “Virusul circulă din ce în ce mai repede. Suntem deci într-o nouă etapă a epidemiei, cea a difuziunii ei”, spun medicii în apelul lor.

Ei adaugă că, treptat, se pierde urma noilor contaminaţi și că probabil ne mai rămâne puţin timp ca să acţionăm colectiv. Medicii evidențiază că li s-au cerut deja multe francezilor, în particular când virusul părea mai slab, dar acum e necesar mai mult efort.

Situaţiile simple ale vieţii cotidiene sunt riscante

Semnatarii apelului consideră că, în aceste condiţii, “după regăsirile vesele din timpul verii, a venit momentul să fim atenţi cu ce se întâmplă în mediul privat”. Contaminări au loc şi în cadrul unor reuniuni familiale sau cu prieteni. Cu cât epidemia progresează, cu atât creşte riscul de a fi contaminat cu aceste ocazii. “De aceea, noi medicii, vă cerem să evitaţi în măsura posibilului adunările private. Cu cât o cameră e mai mică, cu cât e mai multă lume în ea, cu atât aerul circulă mai puţin şi cu atât riscurile cresc. Reduceţi numărul de persoane prezente în cadrul privat. Situaţiile simple ale vieţii cotidiene sunt riscante. E încă timp să acţionăm, toţi împreună”, subliniază cei șase medici în Le Journal du Dimanche.