Apel umanitar în Parlament pentru Alina-Irina Apostol, românca abandonată în închisorile din China comunistă

Publicat: 19 iun. 2024, 09:02, de Vlad Stefan Orjan, în POLITICĂ , ? cititori
Exclusiv
Apel umanitar în Parlament pentru Alina-Irina Apostol, românca abandonată în închisorile din China comunistă

În mijlocul unei drame umane intense, Alina-Irina Apostol, o româncă condamnată în China pentru o fraudă bancară contestată, se află într-o situație critică în închisorile chineze. Arestată în 2017 și condamnată în 2019 la 13 ani și 6 luni de închisoare, Alina trăiește în condiții de detenție extrem de severe, iar starea ei de sănătate se deteriorează rapid din cauza malnutriției și a regimului aspru impus de autoritățile chineze.

Apelul disperat pentru ajutor a fost amplificat de către deputatul Dumitru Focșa în Parlamentul României, exprimând indignarea față de inacțiunea autorităților în sprijinirea cetățenilor români aflați în astfel de situații extrem de dificile. Marius Balo, un alt român care a trecut prin experiențe similare, a subliniat necesitatea unei implicări mai active din partea Ministerului Justiției și a ambasadei României în China pentru a asigura repatrierea și siguranța Alinei Apostol.

Dumitru Focșa trage un semnal de alarmă

Deputatul Dumitru Focșa a făcut un apel disperat în Parlamentul României pentru sprijinirea Alinei-Irina Apostol, românca abandonată în închisorile din China comunistă de autoritățile de la București. Într-o declarație emoționantă la tribuna parlamentului, el a subliniat criza umanitară în care se află Alina, condamnată la o pedeapsă severă și afectată grav de condițiile inumane din penitenciarele chineze. În timp ce Alina se luptă pentru viața și sănătatea ei, deputatul Focșa a cerut sprijinul activ al colegilor săi și a adresat un apel direct pentru intervenția imediată în numele drepturilor și siguranței cetățenilor români aflați în situații similare de nedreptate și disperare.

„Vreau să fac un apel umanitar în contextul votării acestui proiect de lege, adresat doamnei Alina Gorghiu și doamnei Odobescu de la MAE. În a 18-a zi de greva foamei se află domnul Marius Balou, care m-a rugat ieri să intervin în Parlament pentru a transmite numărul de cont pentru familia Alinei Irina Apostol, unde statul chinez a impus o amendă de 58.000 de euro. Este un lucru minim pentru a îndeplini cerințele autorităților chineze.

Avem copii luați din familiile românilor, avem infractori români care se ascund în străinătate pentru a evita răspunderea penală și nu reușim să aducem înapoi românii condamnați în mod injust în afara granițelor României. Vă mulțumesc!”, a declarat deputatul Dumitru Focșa în plenul Parlamentului.

Familia Alinei este dispusă să achite amenda impusă de autoritățile chineze, însă procesul de transfer în România rămâne blocat, lipsit de progrese semnificative. Condițiile de detenție, comparabile cu cele din „Arhipelagul Gulag” descris de Aleksandr Soljenițîn, au afectat grav sănătatea Alinei, care a pierdut dinți și suferă de malnutriție severă din cauza regimului alimentar sărăcăcios.

Într-o țară unde drepturile și condițiile de detenție ale străinilor sunt extrem de restrictive, situația Alinei Apostol reflectă un apel disperat pentru acțiunea imediată și coordonată la nivel internațional. Este imperativ ca autoritățile române să intensifice eforturile diplomatice și juridice pentru a asigura repatrierea ei și pentru a aduce la cunoștința publică această dramă umanitară de proporții.

În acest context, apelul pentru solidaritate și acțiune rămâne crucial pentru salvarea vieții și sănătății Alinei Apostol, într-o încercare de a restabili drepturile și demnitatea unui cetățean român abandonat într-o luptă unilaterală cu sistemul judiciar străin.