Arafat, despre relaxarea restricțiilor din Capitală: Se intră într-un alt scenariu

Șeful DSU Raed Arafat spune referitor la relaxarea restricțiilor din București că este nevoie de constatarea Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență.

„Dacă scădem sub 3,5 la mie, atunci nu mai avem măsurile de weekend. Rămân măsurile generale de ora 10 seara. Binențeles, mai e un impact când coborâm sub 3 la mie – restaurantele pot să deschidă în interior cu capacitatea de 30%(…) În momentul în care a scăzut sub 3 la mie se intră în scenariul de sub 3 la mie. Este o constatare, o decizie luată pe constatarea făcută „, a declarat Raed Arafat.

Arafat a precizat că cu cât numărul celor care se vaccinează este mai mare, cu atât mai repede ne vom întoarce la normalitate.

„Există un comitet stabilit de premier, pentru a stabili măsurile din 1 iunie, ce se poate face, bineînţeles, concomitent cu campania de vaccinare care trebuie să continue şi sper ca numărul vaccinaţilor să crească pentru că este, într-adevăr biletul nostru către normalitate. Cu cât mai mulţi ne vaccinăm, cu atât mai repede ajungem săpre o situaţie de normalitate. Cel puţin la nivelul României, cum a ajuns Israel, Marea Britanie, să poată să se relaxeze şi să aibă o situaţie sub control. Dar asta se face cu cap, gândind şi într-un mod corect”, a mai spus Raed Arafat la Digi24.

Acesta a precizat că s-a reușit reducerea numărului de cazuri în România fără un lockdown total și că în data de 2 mai va ieși din carantină și ultima localitate. 

„Nu am luat măsuri care să ducă la un lockdown total. Măsurile luate de noi au fost pe baza incidenţei, programul de weekend redus. Totuşi s-a reuşit să se scadă numărul cazurilor. Astăzi pot să spun că în  data de 2 mai iese ultima localitate din carantină, este o localitate mică din judeţul Neamţ care iese în 2 mai. Asta înseamnă că inclusiv localităţile care au fost carantinate au scăzut incidenţa în ele. Situaţia a mers spre bine. Încă vedem cazuri în terapia Intensivă, dar şi acolo vedem o scădere. Astăzi la Centrul Naţional de Conducere a Intervenţiei au fost doar 25 de solicitări de transfer din care 20 rezolvate. Asta comparativ cu peste 100 pe zi de solicitări acum 1-2 săptămâni. Situaţia merge înspre îmbunătăţire vizibilă, dar asta înseamnă să fim atenţi, să păstrăm situaţia în care suntem, să ducem situaţia către mai bine şi să ne vaccinăm”, a precizat Arafat.

Scade rata de infectare din București. Când se renunță la restricții

Rata de infectare cu coronavirus a scăzut la 2,98 în Capitală. Primele relaxări ale măsurilor restrictive ar putea începe de luni.

Prefectul Capitalei a precizat că măsurile de relaxare ar putea fi luate duminică și vor intra în vigoare luni.

Rata de incidență cumulată calculată la 14 zile a coborât în Capitală la 2,98 potrivit datelor transmise vineri de DSP.

Prefectul Alin Stoica a precizat, într-o intervenție la digi24, că vor fi așteptate 48 de ore pentru a dispune măsurile de relaxare.

Duminică ar trebui să aibă loc ședința Comitetului pentru Situații de Urgență al Municipiului București în care se va decide reluarea activității restaurantelor și a sălilor de spectacole sau sport.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole