Armata vrea soldați, dar nu prea are de unde alege!

Publicat: 23 apr. 2024, 08:33, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în ACTUALITATE , ? cititori
Armata vrea soldați, dar nu prea are de unde alege!
Armata caută soldați

Statul Major al Apărării a analizat, în lunile februarie, martie și aprilie, desfășurarea primei serii de recrutare-selecție a soldaților profesioniști în Armata României din acest an. Rezultatele nu sunt chiar încurajatoare.

Armata a derulat campania de  recrutare și selecție în toate cele 41 de județe ale țării și în municipiul București. Pentru cele 5.093 locuri scoase la concurs s-au prezentat 6.448, dintre care 20% fete.

Prima surpriză a venit după proba fizică, la care au picat un sfert dintre candidați. Dintre cei promovați, alți 18% au fost respinși la evaluarea psihologică, apoi încă 12% la examenul medical.

În final, numărul candidaților admiși a fost de 2.626, adică 40% din totalul candidaților înscriși.

Constatarea generală a fost că cei mai mulți dintre candidați nu au reușit să treacă de evaluarea fizică (cu sublinierea faptului că a fost prima probă a procesului de recrutare-selecție).

Nivelul de dificultate al probei este considerat ca fiind unul mediu (traseu utilitar-aplicativ, alergare de rezistență 2.000 m).

O persoană cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 ani, cu o dezvoltare fizică normală ar trebui să nu întâmpine dificultăți majore pentru trecerea baremelor fizice minime obligatorii ale acestei evaluări.

 

Valoarea pozitivă a interesului tinerilor față de instituția apărării naționale indică faptul că obiectivul general de creștere a numărului de militari în Armata României este realizabil, apreciază Statul Major al Apărării. În acest context, consolidarea proporției corpului soldaților/gradaților profesioniști în structura de personal a instituției apărării naționale rămâne un obiectiv subsidiar, care poate fi îndeplinit prin derularea, în acest an, a unor noi serii de recrutare-selecție ale soldaților profesioniști.

Startul celei de-a doua campanii de recrutare-selecție a soldaților profesioniști în Armata României este planificat pentru luna mai.

Cel mai mic venit lunar net al unui soldat profesionist la momentul angajării este de 4.399 lei, format din soldă lunară netă în valoare de 3.345 lei și valoarea normei de hrană de 1.054 lei. Acesta poate ajunge până la 5.765 lei, format din soldă lunară netă în valoare de 4.711 lei și valoarea normei de hrană de 1.054 lei.

La acestea se adaugă drepturile privind norma de echipare, indemnizațiile de transport, de chirie (cu posibilitatea transformării în plata din rată pentru cumpărarea unei locuințe), de detașare, de misiune, decontare transport concediu de odihnă, decontare contravaloare voucher de vacanță, decontare tratament ambulatoriu și servicii medicale etc., specifice instituțiilor din sistemul de apărare națională, ordine publică și securitate națională. De asemenea, este în curs de reglementare modul de aplicare a unei majorări a soldei de funcție de până la 30% pentru personalul angajat în unități aflate în proces de menținere și consolidare a capacității operaționale.

Armata rămâne unul dintre cei mai siguri angajatori din țara noastră, stabilitatea locului de muncă în această instituție reprezentând un argument decisiv pentru o astfel de opțiune de viață. Putem afirma că angajarea în armată, urmată de un comportament profesional și moral adecvat demnității purtării uniformei militare, are perspectiva pensionării, respectiv a reflectării pozitive a carierei în planul dezvoltării personale și familiale. De asemenea, solidaritatea și coeziunea care se creează în mediul cazon se materializează pozitiv în indicatorul calității vieții militarului.

„Celor respinși le transmitem că, în continuare, vrem ca ei să fie colegii noștri. De aceea, le recomandăm efectuarea unei perioade de pregătire și îmbunătățire a performanțelor fizice personale, aspect care le va fi benefic nu doar pentru o potențială angajare în sistemul care are astfel de cerințe, ci și pentru un stil de viață mai armonios din punct de vedere fizic” mai spune Statul Major al Apărării.