ASF pregătește scumpirea RCA. Se lucrează la un nou tarif de referință

Publicat: 01 aug. 2023, 10:00, de Vlad Stefan Orjan, în News , ? cititori
ASF pregătește scumpirea RCA. Se lucrează la un nou tarif de referință

ASF a lansat în Sistemul de Achiziții Publice(SEAP) un anunț privind achiziția unor servicii de consultanță actuarială pentru calculul tarifelor de referință pentru asigurarea RCA. Ultimele tarife de referință au fost elaborate în februarie 2023, iar mutarea ASF pregătește, de fapt, o nouă majorare a tarifelor, în contextul în care în data de 8 septembrie 2,5 milioane de români asigurați la Euroins vor rămâne fără polița RCA.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) vrea să contracteze servicii de consultanță actuarială pentru calculul tarifelor de referință pentru asigurarea RCA, deși ultimele tarife de referință au fost publicate chiar în luna februarie a acestui an. Valoarea totală estimată în anunțul de pe SEAP al ASF pentru plata acestor servicii este de 792.000 lei, câștigătoare fiind declarată cea mai bună ofertă în raport de preț și calitate. Astfel ASF cere determinarea a 6 tarife de referință, fiecare cu o valoare estimată de 132.000 de lei fără TVA.

”Operatorul economic va fi considerat calificat pentru efectuarea exercițiilor de calcul al tarifului de referință pentru asigurarea RCA dacă face dovada că a prestat, în ultimii 3 ani raportați la data-limită de depunere a ofertelor fie servicii de consultanță actuarială pentru calculul unui tarif de referință la nivel național, fie cel puțin trei din următoarele activități din domeniul de servicii profesionale actuariale: servicii de consultanță actuarială pentru calculul tarifului de primă pentru societăți de asigurare generale,  evaluarea portofoliului, modelare, analize şi interpretări financiare şi statistice, evaluarea poziţiei solvabilităţii,elaborare de metodologii de calcul al rezervelor tehnice pe diferite baze de raportare sau efectuarea de teste de adecvare a rezervelor tehnice”, transmite ASF. Cel mai probabil, noile tarife de referință se pregătesc pentru luna septembrie a acestui an, când expiră plafonarea tarifelor RCA, decisă de Guvern la nivelul lunii februarie 2023, când acestea erau deja la un nivel foarte ridicat. În plus, la începutul lunii septembrie, 2,5 milioane de români asigurați la Euroins vor rămâne fără polițe RCA.

Începe scandalul

La elaborarea tarifelor de referință ale polițelor RCA, ASF folosește date statistice detaliate referitoare la principalele măsuri de risc din componența primei de risc de bază și calculul unor statistici descriptive cheie care descriu caracteristicile de bază ale datelor analizate, incluzând frecvența daunelor, calculată ca raport între numărul de daune și expunerea la risc (ani-vehicul din cadrul perioadei de referință), severitatea daunelor, calculată ca raport între costul total al daunelor și numărul daunelor înregistrate și prima de risc, calculată ca produs între frecvența și severitatea daunelor. Perioada de referință pentru datele istorice utilizate atât în cadrul analizelor statistice cât și în determinarea primei de risc de bază, a factorilor de încărcare și a tarifului de referință (sau prima brută de referință) este reprezentată de ultimii 5 ani, conform national.ro.

La calculul ultimului tarif de referință, ASF prezenta faptul că, în 2021, numărul de daune a fost de 354.328, mai mic decât în 2018 și 2019, și, firesc, mai ridicat decât în 2020, când au existat restricții de circulație. Tot potrivit ASF, valoarea daunelor a fost, în 2021, la cel mai scăzut nivel față de perioada 2017-2021, în schimb nivelul primei RCA plătită asigurătorilor a fost cel mai mare din ultimii 5 ani. Transportatorii au atras atenția că, în 2022, prima medie a RCA a crescut cu 44% față de anul 2021 și cu 82% față de anul 2020. Creșterea exagerată nu a fost justificată, având în vedere că inflația a fost de 13,8% în 2022.

A explodat profitul

Deși s-au plâns tot timpul la ASF că plătesc prea multe daune, asigurătorii au obținut profituri record de 773 milioane de lei în 2022, de două ori mai mare decât în 2021 și de 12 ori mai mare decât în 2020. Potrivit Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România, în 2022, asigurătorii au plătit daune materiale RCA în procent de 35,80% din valoarea primelor brute subscrise din asigurările RCA, și anume 2,71 miliarde lei din totalul de 7,59 miliarde lei. Totodată, ponderea dosarelor plătite cu acceptarea ofertei de despăgubire – plată anticipată – (regie proprie, daune totale) a fost de 56,37%, în condițiile în care în regie proprie se plătesc cele mai mici sume, iar ponderea dosarelor plătite fără acceptarea ofertei de despăgubire (către unitățile reparatoare) a fost de 43,63%. Despăgubirea către service-uri a avut o pondere de 15,60% din valoarea primelor brute subscrise din asigurările RCA, adică doar 1,18 miliarde lei din totalul de 7,59 miliarde lei. Mai mult, ponderea manoperei unităților reparatoare a fost de doar 1,47% din valoarea primelor brute subscrise din asigurările RCA, și anume 0,11 miliarde lei.