Astăzi este Ziua Mondială de luptă împotriva HIV/SIDA

La nivel național, de 1 decembrie sărbătorim Ziua României. Această dată din calendar are însă o semnificație și la nivel mondial.

În fiecare an, la 1 decembrie, este marcată Ziua mondială de luptă împotriva HIV/SIDA (World AIDS Day), pentru a aminti oamenilor din întreaga lume să fie uniţi în lupta împotriva HIV/SIDA, atât prin suportul oferit bolnavilor cu HIV, cât şi prin activităţi de comemorare a persoanelor care au murit din cauza SIDA, informează worldaidsday.org.

Sloganul acestui an „Rock the Ribbon”, mesajul fundiţei roşii purtate fiind de solidaritate cu persoanele care trăiesc cu HIV, la nivel mondial. 

Ziua mondială de luptă împotriva HIV/SIDA reaminteşte populaţiei şi instituţiilor guvernamentale că virusul HIV există, că e nevoie în continuare de strângere de fonduri, de campanii active, de prevenţie, de luptă împotriva prejudecăţilor şi îmbunătăţirea educaţiei pentru sănătate şi prevenţie.

La nivel mondial, se estimează că există 38 de milioane de persoane care trăiesc cu acest virus. Cu toate că el a fost descoperit în 1984, până în prezent a făcut peste 35 de milioane de victime. În prezent, studiile ştiinţifice avansate în tratamentul HIV şi legislaţia care protejează persoanele cu HIV au făcut ca numărul cazurilor mortale să scadă.

HIV în România

16.848: Acesta este numărul de persoane care trăiesc cu HIV în România, așa cum indică și datele prelucrate de Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”.

Din 1985 până în prezent, numărul total de persoane cu HIV din România este de 25.486.

Ziua mondială de luptă împotriva HIV/SIDA a fost inaugurată în 1988, în cadrul Conferinţei mondiale privind SIDA, de la Londra. 

Ziua se marchează, pe de o parte, pentru a sărbători reuşita referitoare la accesul crescut la tratament şi servicii de prevenţie. Pe de altă parte, se are în vedere conştientizarea efectelor devastatoare ale SIDA şi susţinerea măsurilor de combatere a acesteia. 

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole