Atac cibernetic la Primăria Oradea. Efectele incidentului electronic de tip „ransomware”

Primăria Oradea a anunţat, luni, că operaţiunile din Sala Ghişeelor (foto) au fost sistate temporar, cu excepţia încasărilor de taxe şi impozite, din cauza unui atac de tip „ransomware”, care a criptat o parte din date.

Primăria Oradea aduce la cunoştinţa publicului faptul că, în Sala Ghişeelor (Piramidă) de la parterul instituţiei, nu se poate efectua nicio operaţiune, cu excepţia încasărilor de taxe şi impozite. Situaţia a fost creată de un atac de tip ‘ransomware’, care a criptat o parte din date. Menţionăm că 100% din date vor fi recuperate din backup, durata restaurării acestora luând însă mai mult timp. Până la restaurarea completă a acestora, sistemul de management documente CID nu va fi operaţional“, a informat, într-un comunicat, Biroul de presă al primăriei.

Potrivit sursei, în prezent se fac verificări continue pentru rezolvarea rapidă a problemei.

De asemenea, administraţia locală a transmis scuze populaţiei pentru inconvenientul creat.

Conform city-managerului Mihai Jurca, incidentul a fost descoperit sâmbătă după-amiază, la ora 4. „Atacul a pornit de la un fişier introdus în serverele Primăriei care a infectat fişierele din jur. În astfel de cazuri protocolul impune deconectarea sistemului, neutralizarea fişierelor infectate, verificarea bazelor de date pentru a vedea dacă nu sunt şi alte fişiere afectate. Reţeaua din sala de lucru cu publicul a fost oprită din raţiuni de siguranţă“, a declarat city-managerul pentru Bihoreanul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...