Atenție! Antibioticele favorizează apariția infecțiilor fungice

Un recent studiu evidențiază că antibioticele pot mări riscul apariției unor infecții fungice severe.

Contra infecțiilor provocate de bacterii avem la îndemână molecule numite antibiotice. Descoperirea lor a revoluționat medicina! În ultimele decenii, aceste molecule au fost folosite extrem de frecvent. Este și explicația pentru care din ce în ce mai multe bacterii reușesc să ocolească modul de acțiune a antibioticelor și de ce este mai dificilă dezvoltarea de noi clase de antibiotice.

Pe lângă rezistența la antibiotice, folosirea excesivă a acestei familii de medicamente are și alte consecințe. Antibioticele pot declanșa disfuncții în sistemul imunitar al pacienților, în special la nivelul intestinului, favorizând apariția infecțiilor fungice.

Sunt rezultatele unui studiu care a fost publicat în revista Cell Host and Microbe.

Autorii studiului au fost interesați de persoanele spitalizate sub tratament cu antibiotice, afectate de o candidoză invazivă – o infecție fungică severă. Candidova invazivă este legată de pătrunderea în sânge a ciupercii Candida.

Testele efectuate pe animale au evidențiat că administrarea de antibiotice măreșre riscul de infecție fungică invazivă cu Candida.

Afectarea sistemului imunitar

Se pare că antibioticele ar modifica funcționarea sistemului imunitar al intestinului pacientului, în special prin diminuarea producției de citokine. Astfel, celulele intestinului s-ar afla în incapacitatea de a se apăra contra infecției fungice, permițând chiar trecerea bacteriilor din intestin în circuitul sanguin. Așa s-ar instala o co-infecție bacteriană și fungică.

Autorii studiului mai evocă și o altă observație, care nu a fost încă publicată. Folosirea antibioticelor ar mări și riscul de boli inflamatorii ale intestinului, cum este boala Crohn. Sunt cel puțin două argumente puternice în favorarea folosirii cu deosebită atenție a antibioticelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

India va depăși China la numărul de locuitori, în acest an

India ar putea fi țara cea mai populată din lume până la mijlocul acestui an, depășind China cu aproape trei milioane de locuitori, potrivit...

Documentele care demască mafia de la Transporturi. Fami(g)lia de la CNAB,...

Mai multe documente care dovedesc, negru pe alb, implicarea ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, a directorului CNAB, George Dorobanțu, și a unor acționari ROMPREST într-oafacere...