Atenție! Creștere relativ alarmantă a cazurilor de Covid-19!

Publicat: 02 sept. 2023, 17:00, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Atenție! Creștere relativ alarmantă a cazurilor de Covid-19!

Se observă o ”creștere relativ alarmantă” a numărului persoanelor diagnosticate cu Covid-19, avertizează dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase ”Sfânta Parascheva”din Iași.

Medicul pune această creștere pe seama ”fenomenului de relaxare” în privința măsurilor de protecție contra Sars-Cov-2.

”În ultima perioadă observăm o creştere relativ alarmantă de cazuri de pacienţi care prezintă simptomatologie şi sunt diagnosticaţi cu boala Covid-19, respectiv, cu virusul Sars-Cov2. Acest fenomen poate fi explicat prin aşa zisul fenomen de relaxare faţă de ceea ce reprezintă protecţia împotriva acestui virus, care implică în primul rând distanţarea fizică. Alte explicaţii pat fi date de perioada concediilor şi de numărul mic al persoanelor care se testează”, a precizat dr. Florin Roșu.

Masca, metoda de prevenție cea mai eficientă

Dr. Florin Roșu spune că  purtarea măştii de protecţie rămâne în continuare cea mai eficientă metodă de prevenţie. De asemenea,  medicul recomandă testarea rapidă antigen Sars-Cov2, la primele semne de boală, evitarea spaţiilor aglomerate, evitarea contactului cu persoane bolnave, igiena mâinilor, izolarea persoanelor cu simptomatologie respiratorie până la aflarea unui diagnostic cert şi vaccinarea, pentru a se evita formele severe de boală.

În prezent, în atenția specialiștilor este varianta Eris a noului coronavirus, care, așa cum a anunțat dr. Adrian Marinescu, directorul Institutului ”Matei Balș”, este prezentă și în țara noastră. Este o variantă care se transmite extrem de ușor și care va fi predominantă .

Potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), în săptămâna 21 – 27 august (ultima raportare), au fost înregistrate 3.326 de cazuri noi de persoane infectate cu Sars-Cov-2 şi au fost raportate patru decese la pacienţi cu Covid-19.