Atenție: În această iarnă, ”nu este o glumă” co-infecția provocată de virusul gripal și coronavirusul! Soluția: Vaccinarea!

Este posibil un risc fără precedent de gripă în iarna 2022/2023, avertizează specialiștii. În emisfera sudică deja se înregistrează un sezon de gripă severă: în Australia, într-o lună s-au raportat aproape jumătate din numărul total de cazuri din sezonul 2020.

Medicii atrag atenția că, după o scădere a circulației gripei pe fondul pandemiei Covid-19, cel mai probabil imunitatea noastră a scăzut. Riscul este alimentat și de reluarea călătoriilor, dar și de eliminarea restricțiilor legate de Covid-19.

De asemenea, medicii ne reamintesc că gripa poate evolua cu complicații grave, până la risc de atac de cord, pneumonie, accident vascular cerebral, chiar în cazul unor persoane sănătoase.

Dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Național de Boli Infecțioase ”Matei Balș”, spune că ”pentru sezonul gripal 2022-2023, avem șansa să învățăm din experiența autorităților din emisfera sudică, care se confruntă deja cu sezonul gripal. Este nevoie de eforturi conjugate, astfel încât să putem începe vaccinarea populației cât mai curând”.

Ministrul Alexandru Rafila spunea că probabil vaccinul cel mai solicitat va fi cel gripal, care, ”dincolo de faptul că previne gripa sezonieră, va preveni ceva care este extrem de îngrijorător: co-infecția, în toamnă  sau iarnă, a virusului gripal cu coronavirus. Nu este o glumă, este o posibilitate și, din această cauză, cred că ar trebuie să acționăm acum (…)”.

În acest sens, ministrul Sănătății a anunțat că au fost contractate 1,5 milioane de doze de vaccin antigripal pentru sezonul următor. ”El este contractat, în acest an va fi disponibil mult mai repede decât în anul precedent. Anul precedent, din păcate, nu s-au folosit un milion de doze de vaccin, s-au folosit doar 1,5 din cele 2,5 milioane de doze de vaccin”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Scandal la Brăila: Primăria acuzată de fraudă cu fonduri europene în...

Primăria Brăila se află în centrul unui scandal major după ce a fost acuzată că a folosit Festivalul Peștelui, un eveniment finanțat din fonduri...

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...