Au explodat cererile de asigurări pentru locuințe după cutremurul din Turcia

Au explodat cererile de asigurări pentru locuințe după cutremurul din Turcia. În ultimele două zile, mii de români au făcut solicitări pentru poliţele obligatorii şi facultative.

Datele arată că patru din cinci familii nu au în acest moment o plasă de siguranţă dacă locuinţa este avariată sau distrusă în urma unui seism. Asta înseamnă că doar 20% din numărul total de locuințe sunt asigurate.

 „În România, din păcate, oamenii încep să se gândească la a se asigura în momentul în care sunt impactaţi emoţional, cum a fost tragedia din Turcia şi da, pot spune că am avut un număr tot mai mare de solicitări pe partea de asigurări de locuinţe”, a spus brokerul de asigurări Andrei Iordănescu pentru Observator.

Românii care-și propun să-și facă o astfel de cerere, trebuie să știe faptul că sunt două tipuri de poliţe pentru locuinţe – obligatorie şi facultativă.

Pentru cea impusă de stat, românii vor scoate din buzunar 20 de euro. Proprietarii care nu o încheie sunt pasibili de amendă. În realitate, nu se întâmplă acest lucru. 

Pentru un apartament de 100.000 de euro, asigurarea obligatorie înseamnă 8 lei pe lună şi vă acoperă pagube de până la 20.000 de euro în caz de cutremur, inundaţie pe cale naturală şi alunecări de teren.

Dacă doriţi să vă asiguraţi întreaga locuinţă, aveţi nevoie şi de o poliţă facultativă care ar mai însemna încă 40 de lei pe lună şi care v-ar acoperi pagube de până la 10.000 de euro şi pentru bunuri. 

Potrivit PAID, societatea care, prin lege, administrează sistemul de asigurare obligatorie a locuinţelor, spune că într-un scenariu sumbru în care şi România ar trece printr-un cutremur similar cu cele din Turcia şi Siria, ar fi nevoie de 850 de milioane de euro ca să îi despăgubească pe cei care acum au o poliţă obligatorie.

România dispune de un miliard de euro, deci banii ar fi suficienţi. O problemă au cei care locuiesc în imobile cu risc seismic, care nu pot fi asigurate decât în situaţii excepţionale. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...