Au folosit Ozempic ca să slăbească și au rămas însărcinate!

Publicat: 09 mai 2024, 22:44, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Au folosit Ozempic ca să slăbească și au rămas însărcinate!
Ozempic femei însărcinate diabet tip 2

Mai multe femei, care au rămas în mod neașteptat și nedorit  însărcinate, deși au folosit contracepție orală, pun acest eveniment pe seama folosirii medicamentului Ozempic.

Ozempic (substanță activă este semaglutida), comercializat de laboratorul Novo Nordisk, este autorizat în Statele Unite și în Europa. Acest medicament este indicat pentru tratamentul adulților cu diabet zaharat de tip 2 insuficient controlat, ca tratament adjuvant la dietă și exerciții fizice. El are și proprietatea de a încetini golirea stomacului, de a reduce apetitul și astfel contribuie la pierderea în greutate.

Dr. Nha Lalni, endocrinolog american, spune că această categorie de medicamente anti-diabet au ca efect încetinirea golirii stomacului, ceea ce modifică absorbția alimentelor și medicamentelor administrate pe cale orală, inclusiv pilula contraceptivă. De aici eșecul pilulei contraceptive”.

Legat de acest fenomen, intens dezbătut pe rețelele sociale de femeile care s-au ales cu o sarcină nedorită în timp ce se bucurau că slăbesc cu Ozempic, dr. Iman Saleh, obstetrician, ginecolog și medic specialist în obezitate la Northwell Health New York, subliniază că, prin mecanismul de slăbit cu aceste medicamente, femeile pot fi mai fertile.

”Celulele noastre adipoase produc estrogen. Acesta poate avea un efect negativ asupra ovarelor în ceea ce privește scăderea sau disfuncția ovulației. Odată ce pierdeți în greutate, chiar dacă este mică, puteți deveni mai fertile și să rămâneți însărcinate”, explică medicul Saleh.

Pe de altă parte, acest medicament celebru, cu care au slăbit numeroase vedete, pare că reușește să reducă eficiența pilulelor anticoncepționale.

Unii medici se străduie să dea asigurări că nu ar avea efecte asupra dezvoltării fătului. Dimpotrivă, alții nu recomandă folosirea acestuia în timpul sarcinii, pentru că, spun aceștia, nu se cunoaște exact influența asupra fătului.

Este limpede că viitoarelor mame aflate sub tratament cu acest medicament trebuie să consulte medicul privitor la continuarea sau întreruperea administrării acestuia în timpul sarcinii.