Au găsit un motiv în plus de ȘPAGĂ la Spitalul Universitar! EXCLUSIV

Publicat: 15 iun. 2023, 08:00, de Vlad Stefan Orjan, în Sănătate , ? cititori
Au găsit un motiv în plus de ȘPAGĂ la Spitalul Universitar! EXCLUSIV

Dacă nu există motiv de șpagă, atunci se creează unul. La Spitalul Universitar din București ești nevoit să bagi șpaga în buzunar ca să poți trimite pachetul la pacient. Conducerea spitalului a luat hotărârea de implementare a unei noi metode de intrarea a aparținătorilor cu pachete pentru pacienți, fiind o sursă bună de venit pentru cei care fac de „gardă” la intrarea în spital.

În urmă cu câteva săptămâni un coleg de breaslă suferea un infarct miocardic, drept pentru care a necesitat o intervenție pentru un implant cu stent coronarian. Despre medici, numai cuvinte de laudă, l-au repus pe picioare în doar câteva zile, fără a stipula vreun motiv de a cere vreo sumă de bani sau a insinua asta. Ei bine, fiind singura cunoștință care îl putea ajuta cu haine și tot ce avea nevoie pe timpul spitalizării, acesta neavând persoane din familie, am decis să merg la Spitalul Universitar pentru a-i duce cele de care avea nevoie.

Apropo, pacientul a fost dezbrăcat în pielea goală, toate hainele fiindu-i băgate într-un sac, astfel pacientul nu avea haine și nici măcar apă.

La intrare am fost întâmpinat de doi paznici care au strigat: „Nu aveți voie să intrați! Ați făcut cerere cu 24 de ore înainte?”

Evident că le-am răspuns că nu, deoarece intervenția chirurgicală avusese loc cu doar câteva ore înainte să ajung acolo. De unde aș fi știut eu să fac cerere cu 24 de ore înainte ca persoana respectivă să sufere infarctul miocardic?

Cu greu am fost lăsat să scriu o cerere pe loc și să merg la pacient, necesitând să trec un grad de rudenie și câteva date personale.

Ajuns pe secție, am trăit cel mai mare șoc, aici am conștientizat de ce nu trebuia să ajung acolo. Un pacient s-a externat, iar la nici 5-10 minute, o asistentă vine cu un alt pacient care îl mută pe patul celui externat, fără a schimba așternuturile, semn că acestea nu mai fuseseră schimbate de mult timp.

În următoare zi m-am deplasat ca orice cetățean la intrarea în Spitalul Universitar pentru a face o cerere ca în următoarea de zi să mă prezint la programul de vizită.

La două zile distanță mă întorc la Spitalul Universitar pentru a-i putea duce pacientului 2 sticle de apă și câteva mere, însă paznicii nu au mai vrut să mă lase să intru. Motivul? Nu eram rudă de gradul întâi, drept pentru care șefa secției a decis că nu trebuie să intru cu cele necesare pacientului.

„Domnule, dar pacientul nu are nici măcar apă!”

Paznicul a spus cu tărie, nu are cum domnule, au dozatoare pe secție. În realitate, nici urmă de dozator de apă pe secția de cardiologie.

Lângă mine, se mai aflau alte persoane năpustite de auzirea unei vești proaste privind starea de sănătate a unui membru de familie, drept pentru care s-au deplasat de îndată pentru a-i aduce cele necesare.

„Domnule, noi veni de la 90 de km de București, cum puteam noi să venim să facem cerere cu 24 de ore înainte?!”, a spus una dintre persoanele ce se aflau la intrarea în spital.

Cu greu, după lungi negocieri cu paznicii, reușesc să trec de paznici și să fiu nevoit să alerg 8 etaje ale spitalului.

Motivul șpăgii?

Mai mulți aparținători ai pacienților m-au apostrofat în timp ce mă aflam pe scările spitalului sau la intrare în spital spunându-mi: „Vor bani domnule, știți cât e șpaga la paznic?(…) Vă spun eu, 20 de lei și îți va duce el pachetul. Cea mai mare cheltuială este cu un pacient, îi iei haine, îi iei mâncare, le mai dai și o șpagă, așa e în România, dar salariile sunt așa cum sunt.”

Un altul spunea: „Mi-au spus că vor chema un angajat de pe secție când va fi liber, dar vă dați seama, dacă nu îi bagi ceva în buzunar, se uită strâmb și cu siguranță nu va ajunge pachetul respectiv la pacien.”

Conducerea spitalului este vinovată de crearea acestei situații

Consider că hotărârea conducerii Spitalului Universitar a fost luată pentru încă un motiv în plus de șpagă. Restul spitalelor din România nu au astfel de proceduri complicate la orele de vizită ale pacienților. Sunt perfect de acord cu identificarea persoanelor care intră la orele de vizită, dar selectarea pe diferite criterii numai de ei știute este de „noaptea minții”.

Bază legală: Pacientul are dreptul la sprijinul familiei și al prietenilor

Drepturile Pacientului publicate pe site-ul Ministerului Sănătății, ne precizează în legea nr. 46/2003 din art. 32: Pacientul poate beneficia de sprijinul familiei, al prietenilor, de suport spiritual, material și de sfaturi pe tot parcursul îngrijirilor medicale. La solicitarea pacientului, în măsura posibilităților, mediul de îngrijire și tratament va fi creat cât mai asemănător celui familial.