AUR a furat startul campaniei electorale!

Publicat: 17 aug. 2023, 14:01, de Vlad Stefan Orjan, în POLITICĂ , ? cititori
AUR a furat startul campaniei electorale!

Alianța pentru Unirea Românilor(AUR) a furat startul campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare ce urmează să aibă loc în vara anului viitor. Zilele trecute, în toată țara s-au distribuit mai multe pliante privind candidații și ziua alegerilor 9 iunie 2024.

Într-un gest surprinzător, partidul care inițial se pronunța pentru ieșirea din Uniunea Europeană (UE) și critica vehement instituțiile europene, a adoptat o abordare mai moderată și a început să promoveze cooperarea europeană ca o „șansă unică pentru România”. Acum, oamenii din AUR vor și ei să fie la Parlamentul European, să aibă și ei, consiliere și salariu la nivel european pe cârca românilor de rând.

Cu toate că AUR a câștigat notorietate pentru pozițiile sale eurosceptice și discursul său critic față de UE în trecut, noul mesaj al partidului reflectă o schimbare semnificativă în abordarea sa politică. În acest context membrii AUR au distribuit pliante atât în București, cât și în mai multe orașe din întreaga țară, evidențiind importanța participării la alegerile europarlamentare și impactul pe care România îl poate avea în cadrul Uniunii Europene.

Deși data alegerilor europarlamentare este stabilită pentru 9 iunie 2024, AUR încurajează românii să se implice activ în procesul electoral încă de acum. Partidul își propune să organizeze evenimente de conștientizare și dezbateri publice în diferite regiuni ale țării, pentru a discuta deschis despre subiectele europene și pentru a încuraja o participare cât mai mare la vot.

Cine sunt primii 10 candidați propuși de AUR pe locuri eligibile

Pe lista AUR se regăsesc nume de personalități controversate pe scena politică și socială din România care promovează ideile anti-sistem ale partidului. Printre candidații eligibili se regăsesc membri fondatori ai Coaliției pentru Familie, sponsori ai partidului, politicieni susținuți de fostul mogul al presei Dan Voiculescu dar și avocați și sociologi antivacciniști, naționaliști, anti-lgbt-iști.

Ordinea listei este stabilită astfel:

  1. Claudiu Târziu, senator din București și președinte al Consiliului Național de Conducere al AUR. Cu profesie avocat, Târziu a fost un membru activ al Consiliului Național de Coordonare al Coaliției pentru Familie și a îndeplinit rolul de co-președinte al partidului. Potrivit CV-ului său, Târziu este absolvent al Facultății de Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și al Facultății de Comunicare și Relații Publice de la SNSPA București.
  2. Locul al doilea este ocupat de Mugur Mihăescu, cunoscut anterior ca actor pentru rolurile sale din serialele „Garcea” și „Leana” din cadrul seriei „Vacanța Mare”, care în prezent activează în sfera afacerilor. Aderând la AUR în 2022, acesta candidează la europarlamentare pe un loc eligibil. Mihăescu și-a început cariera politică în 2011 în cadrul Partidului Verde, însă a demisionat în câteva luni. În trecut, a fost consilier onorific al Gabrielei Firea în timpul mandatului acesteia ca primar al Capitalei. În calitate de om de afaceri, deține două pub-uri în centrul vechi al Bucureștiului și gestionează magazinul Muzica. În perioada pandemiei de Covid-19, Mihăescu a devenit vocea celor care au manifestat opoziție față de vaccinare. Ulterior, în ultimii ani, a devenit din ce în ce mai implicat în viața politică, susținând discursuri legate de guvernanță și acțiunile liderilor țării. Se cunoaște că Mihăescu a semnat un angajament cu Securitatea pe data de 2 iunie 1986 și i s-a atribuit numele conspirativ „Mihai”, conform informațiilor de la Ziare.com.
  3. Locul al treilea este ocupat de Georgiana Maria Teodorescu, avocată și lector universitar în cadrul Facultății de Drept a Universității Titu Maiorescu. Adăugându-se la rândurile AUR în mai 2023, Teodorescu este specializată în drept penal și drept procesual penal, fiind autoare de lucrări juridice în aceste domenii.
  4. Ramona Ioana Bruynseel, candidată anterior la președinția României din partea Partidului Puterii Umaniste (Social-Liberal), s-a alăturat AUR în acest an și candidează pe locul patru eligibil pentru un mandat de deputat. În trecut, Bruynseel a fost consilier de stat pentru mediul de afaceri în cadrul aparatului de lucru al premierului Viorica Dăncilă, și a coordonat Direcția de Coordonare Politici și Priorități în timpul guvernării Mihai Tudose. Este absolventă a Universității Harvard, Școala de Guvern John F. Kennedy, cu specializarea în Managementul Administrației Publice.
  5. Avram Fițiu, în prezent membru al partidului AUR și candidat la alegerile pentru Parlamentul European, a deținut funcția de secretar de stat în cadrul guvernului condus de Ludovic Orban. În anul 2020, a fost candidat din partea PMP pentru primăria Cluj-Napoca și acum este profesor universitar doctor conferențiar la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca.
  6. Radu Baltasiu, sociolog de profesie, îndeplinește funcția de profesor la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității București. De asemenea, este director al Centrului European pentru Studii în Probleme Etnice al Academiei Române începând din 2007. În semn de recunoaștere a activității sale, a fost distins cu Premiul Academiei Române în domeniul sociologiei „Dimitrie Gusti”.
  7. Locul al șaptelea pe lista AUR este ocupat de avocatul baptist cunoscut pentru pozițiile sale anti-LGBT, Peter Costea. Acesta locuiește în Texas de mulți ani și este considerat unul dintre promotorii influenți ai Coaliției pentru Familie. În anul 2008, cu ajutorul sprijinului financiar din partea organizațiilor conservatoare din SUA, Costea și Alianța Familiilor din România (AFR) au contribuit la schimbarea Codului Civil pentru a defini familia ca fiind compusă dintr-un bărbat și o femeie. Mai târziu, AFR a devenit o forță importantă în cadrul Coaliției pentru Familie, alături de PRO VITA.
  8. Pe poziția a opta se află Cristian Terheș, europarlamentar și membru al AUR. Numele său a fost recent asociat cu un incident controversat, în care a fost acuzat că a susținut discursuri discriminatorii în cadrul unei dezbateri privind drepturile femeilor în Parlamentul European. Terheș a folosit un limbaj ofensator pentru a se referi la femeile transsexuale, creând controverse și stârnind critici. Inițial a fost ales eurodeputat în 2019 pe lista PSD în timpul conducerii lui Liviu Dragnea și a fost susținut de trustul media INTACT, deținut de Dan Voiculescu.
  9. Gheorghe Pipera, avocat, ocupă locul al nouălea pe listă. Pipera a contribuit la crearea legii dării în plată și a servit ca consilier onorific pentru premierul Mihai Tudose în anul 2017. În ultimii ani, el a fost implicat în inițierea unor procese colective semnificative împotriva unor bănci comerciale în legătură cu comisioanele abuzive din contractele de creditare. De asemenea, Pipera a exprimat opinii împotriva vaccinării în timpul pandemiei.
  10. Șerban Dimitrie Sturdza, o figură cu vederi controversate, îndeplinește funcția de consul onorific al Macedoniei la Constanța din anul 2016. El este stră-strănepot al domnitorului Moldovei, Mihail Sturdza, și se face remarcat prin discursuri anti-europene. De asemenea, Sturdza se numără printre sponsorii partidului condus de George Simion și ocupă poziția a zecea pe lista pentru alegerile europarlamentare.