Autostrada Moldova prinde viteză: Încep exproprierile pe tronsonul Bacău – Pașcani

Publicat: 09 nov. 2022, 06:52, de Cezar Amariei, în ESENȚIAL , ? cititori
Autostrada Moldova prinde viteză: Încep exproprierile pe tronsonul Bacău - Pașcani
autostrada

După ani de zile în care a existat pe hârtie sau a fost doar subiect de proteste, Autostrada Moldova A7 prinde tot mai pronunțat contur. Pentru a nu pierde finanțarea europeană, Guvernul accelerează lucrările și pregătește exproprierile  pe un nou tronson, de 77,4 km, cuprins între Bacău și Pașcani.

După ce, în august, s-a dat oficial startul construcției pe șantierul Lotului 1 al Autostrăzii Ploiești – Buzău, între Dumbrava și Mizil (21 km) și pe lotul 2 Mizil – Pietroasele, de 28,35 km, un nou segment consistent din A7 este gata de lucru.

O Hotărâre de Guvern introdusă în ședința de astăzi propune alocarea unui buget de 38,3 milioane de lei pentru despăgubirea proprietarilor de terenuri și trasează varianta definitivă a secorului cuprins între Bacău și Pașcani.

Noul coridor de expropriere

Conform indicatorilor tehnico-economici aferenți obiectivului, Guvernul României aprobă declanșarea procedurii de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată, care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național „Autostrada Bacău – Pașcani”, aflate pe raza localităților Săucești, Itești, Berești-Bistrița, Filipești din județul Bacău, Moldoveni, Secuieni, Horia, Trifești, Dulcești, Cordun, Săbăoani, Gherăești, Roman din județul Neamț, Mircești Hălăucești, MogoșeștiSiret, Stolniceni-Prăjescu, Pașcani din județul Iași.

Sumele individuale estimate de expropriator  se ridică la un total de 38,3 milioane lei și se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii,

În lungime de 77,39km, secțiune este împărțită în trei loturi, respectiv:

Lot 1 Săucești (Bacău) – Trifești Târg, 30,30 km

Lot 2 Trifești – Gherăiești, 18,99 km

Lot 3 Mircești – Pașcani, 28,09 km

Ce se lucrează la autostrada A7 Ploiești – Siret

În lungime totală de 437km, pe A7 se poate deja circula pe 4% din lungime (o porțiune de 16,27 km din centura Bacăului), alte 15% fiind în execuție iar 81% doar la stadiul de planificare.

Traseul propus leagă Ploiești de Buzău – Focșani – Bacău – Pașcani – Suceava – Siret.

În august acest an au început lucrările la lotul 2 Mizil – Pietroasele, cu o lungime de 28,35 km.

Constructor este asocierea româno-bulgară SC CONI SRL – Trace Group, cu termen de execuție de 20 luni pentru un proiect cu 20 de poduri și pasaje, 2 noduri rutiere, 2 spații de servicii de tip S1 (stânga/dreapta). Valoarea contractului este de 1,25 miliarde lei, fără TVA.

Tot în august au început lucrările și pe șantierul Lotului 1 al Autostrăzii Ploiești – Buzău, cuprins între Dumbrava – Mizil, cu o lungime de 21 km.

Contractul este executat de asocierea italiano – română Impresa Pizzarotti & C. S.p.a – Pizzarotti – Retter Projectmanagement, ce are la dispoziție 20 de luni pentru a finaliza toate lucrările, inclusiv 15 poduri și pasaje, 2 noduri rutiere și un centru de întreținere și monitorizare. Valoarea contractului este de 1,46 miliarde lei, fără TVA.

Planurile Guvernului

Urgența cu care au început să se miște lucrurile se explică prin faptul că trei sferturi din A7 beneficiază de finanțare europeană.

Mai exact, sectorul Ploiești – Pașcani (circa 320 de km) beneficiază de finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență, planul pe termen scurt gândit de UE pentru relansarea economiilor post-pandemie. Condiția obligatory pentru a nu pierde fondurile este ca proiectele să fie finalizate până în 2026.

În iunie, premierul Nicolae Ciucă declara că obiectivul este ca până pe 31 decembrie să fie semnate toate contractele legate de Autostrada Moldova.

„Aşa cum am înţeles de la domnul ministru (al Transporturilor, n.r.), obiectivul asumat pentru anul acesta este ca până pe 31 decembrie să fie semnate toate contractele pentru Autostrada Moldova. Am spus-o şi o repet: este un proiect aşteptat de foarte mult timp de către români şi este datoria noastră să asigurăm că tot ceea ce înseamnă aşteptările populaţiei, cât şi asumarea din partea Guvernului României se va realiza”, declara Ciucă.