Avocatul Poporului a atacat la CCR prevederile privind bursele de merit pentru elevi

Publicat: 24 ian. 2024, 07:54, de Viorela Pitulice, în SOCIAL , ? cititori
Avocatul Poporului a atacat la CCR prevederile privind bursele de merit  pentru elevi

Avocatul Poporului a atacat la Curtea Constituţională a României (CCR) prevederile din legea învățământului preuniversitar cu privire la acordarea de burse de merit pentru minimum 30% dintre elevii din fiecare clasă, deoarece aduc atingere principiului previzibilităţii şi clarităţii normelor juridice.

Bursa de merit trebuie să fie expresia unei selecții bazată pe criteriul meritocrației, specific sistemului public de educație. Acordarea bursei de merit pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu şi liceu dintr-o unitate de învăţământ preuniversitar determină „o insecuritate juridică ce atrage încălcarea dreptului la învăţătură”, în contextul în care simpla trimitere la un procent, în lipsa unui criteriu de evaluare a performanţei şi meritului şcolar, este „lipsită de orice logică juridică”, arată Avocatul Poporului.

Instituția consideră că acordarea bursei de merit trebuie să fie condiţionată de rezultatele evaluării performanţelor şcolare, notarea fiind expresia obiectivă a performanţei şcolare şi care constituie fundamentul sistemului de învăţământ gimnazial şi liceal.

Noua lege a învățământului preuniversitar, intrată în vigoare în septembrie 2023, a introdus o formulă conform căreia bursele de merit de 450 de lei se acordă tuturor elevilor care au peste 9,50 media anuală, precum și primilor 30% de elevi din fiecare clasă, indiferent de medii.

Așa a fost posibil ca elevi care au avut medii de 2, 3 sau 4 să obțină bursă de merit. Până în 2023, sub media de 9,50 elevii nu puteau să obțină această bursă.