Avocatul Poporului, împotriva certificatului digital obligatoriu pentru personalul sanitar. Nici testarea pe banii angajatului nu este constituțională, spune instituția

Publicat: 29 sept. 2021, 16:22, de Mihaela Verdes, în Sănătate , ? cititori
Avocatul Poporului, împotriva certificatului digital obligatoriu pentru personalul sanitar. Nici testarea pe banii angajatului nu este constituțională, spune instituția

Avocatul Poporului consideră neconstituțional ca angajații din spitale și centre rezidențiale să poată munci doar cu certificatul digital sau testul negativ, făcut pe banii lor. Cele două proiecte de lege, care vizează aceste condiționări, propun suspendarea, respectiv încetarea contractului de muncă, în lipsa certificatului digital sau a testului.

Instituția recunoaște obligația constituțională a statului de a lua măsuri pentru asigurarea sănătății publice. Totuși, Avocatul Poporului apreciază că soluțiile legislative menționate, în forma propusă, aduc atingereurmătoarelor prevederi constituționale:

  • dreptul la muncă și la protecție socială a muncii,
  • interzicerea discriminării pe criterii de avere,
  • încălcarea dreptului beneficiarilor din centrele rezidențiale la măsuri de asistență socială.

Măsurile sunt restrictive, (…) lipsite de proporționalitate și inadecvate scopului urmărit” se arată în documentul de pe site-ul instituției.

Avocatul Poporului a prezentat, miercuri, 29 septembrie, concluziile asupra a două proiecte de lege pentru care i-a fost solicitată opinia. Este vorba despre Proiectul de Lege privind stabilirea unor măsuri în domeniul sanitar, pe perioada stării de alertă, pentru personalul din cadrul unor unități publice și private. Și despre Proiectul de Ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Ce sancțiuni prevăd proiectele de lege vizate

Ambele proiecte condiționează exercitarea dreptului la muncă al personalului din unitățile sanitare publice sau private și al centrelor rezidențiale, de obținerea certificatului digital al UE privind COVID-19 sau de testul negativ. În ambele situații, costurile de testare sunt suportate de către personal, cu excepția personalului care are indicație medicală pentru nevaccinare.

Proiectul de Lege privind stabilirea unor măsuri în domeniul sanitar, pe perioada stării de alertă, pentru personalul din cadrul unor unități publice și private prevede suspendarea contractelor individuale de muncă pentru angajații care nu prezintă certificatul digital. Ulterior, se încetează contractul de muncă, dacă perioada de suspendare cumulează 30 de zile.

Proiectul de Ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19interzice accesul în centrele rezidențiale a personalului care nu prezintă certificatul digital.

Explicațiile Avocatului Poporului

Anul trecut, în contextul pandemiei, Curtea Constituțională a emis mai multe decizii în care a precizat clar și ferm că o asemenea restrângere se poate face numai prin lege ca act normativ aprobat de Parlament, nu prin ordonanțe de urgență sau acte administrative. Așadar, Ordonanța de urgență de modificare a Legii nr. 55/2020 va fi neconstituțională”, se arată în comunicatul emis de Avocatul Poporului.

Conținutul actelor normative aflate în stadiul de proiect este total inadecvat, din următoarele considerente:

„(ii) în urma zecilor de anchete și vizite realizate de instituția Avocatul Poporului atât în centre rezidențiale, în cămine de bătrâni, în centre de plasament, în centre de recuperare, dar și în unități sanitare, s-a constatat un mare deficit de personal în aceste instituții;

(iii) costurile testelor RT-PCR sau al testelor antigen rapid sunt foarte ridicate raportat la puterea de cumpărare a cetățenilor;

(iv) statul nu a intervenit, ca în cazul altor state din Uniunea Europeană, în vederea creării cadrului legal pentru plafonarea prețului testelor de o manieră care să faciliteze cetățenilor accesul la efectuarea acestora, ca măsură de protecție anti-COVID”, precizează documentul.

Analiza Avocatului Poporului privind cele două proiecte de acte normative aflate în proces legislativ a fost transmisă prim-ministrului și celorlalți miniștri implicați.