Bănicioiu consideră false acuzațiile DNA și renunță să mai candideze la parlament

Publicat: 20 oct. 2020, 21:16, de Cezar Amariei, în ACTUALITATE , ? cititori
Bănicioiu consideră false acuzațiile DNA și renunță să mai candideze la parlament
Nicolae Bănicioiu

Chestorul Camerei Deputaților, fostul ministru Nicolae Bănicioiu, respinge acuzațiile DNA, de trafic de influență și luare de mită. Mai mult, susține că va renunța la imunitatea parlamentară și nu se mai înscrie în cursa parlamentară.

Anunțul a fost făcut marți seara, la câteva ore după ce DNA a anunțat că îl anchetează pentru trafic de influență și luare de mită, în perioada în care a fost ministru al Sănătății.

„Am văzut astăzi cu surprindere comunicatul DNA și vreau să fac următoarele precizări: în primul rând consider acuzațiile vehiculate în presă false și din această cauză doresc să am acces la dosar cât de repede posibil!

Sunt pentru a se ridica imunitatea deoarece nu am nimic de ascuns și cred că totuși clarificarea cât mai rapidă a situației, va fi în interesul tuturor. 

Inteleg că odată cu începutul  campaniei electorale acesta ar fi un subiect care poate ar îngreuna lămurirea lucrurilor și din această cauză am decis că nu voi mai candida!”, a spus Bănicioiu într-o postare pe pagina personală de Facebook.

DNA vehiculează șpăgi de milioane

Astăzi, procurorii DNA au anunțat că desfășoară o investigație care vizează suspiciuni de săvârșire a unor fapte de corupție în contextul comercializării de bunuri de uz medical. Beneficiare erau spitalele publice situate pe raza Municipiului București și a județului Ilfov, aflate în subordinea Ministerului Sănătății.

Conform comunicatului de presă, în perioada 21 decembrie 2012 – 5 martie 2014, persoana respectivă, în calitate de ministru, ar fi acceptat promisiunea a doi oameni de afaceri și ar fi primit direct, de la unul dintre aceștia, suma totală de 1.292.122 lei, lăsând să se creadă că are influență asupra ministrului Sănătății și a funcționarilor publici din cadrul acestei instituții și că îi va determina să îndeplinească sau să nu îndeplinească acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu, acte reprezentate de:

– numirea în funcția de manager/menținerea în funcția de manager a unor persoane la conducerea spitalelor publice aflate în subordinea Ministerului Sănătății, spitale cu care firmele controlate de cei doi oameni de afaceri aveau contracte încheiate sau desfășurau proceduri de achiziții publice,

– alocarea de sume de bani spitalelor publice aflate în subordinea Ministerului Sănătății, cu care firmele celor doi oameni de afaceri aveau contracte în derulare.

Ulterior, aceeași persoană ar fi primit de la aceiași oameni de afaceri, prin intermediul unui complice, suspect în cauză, suma totală de 2.612.389 lei în legătură cu exercitarea atribuțiilor de ministru, funcție deținută în perioada 05.03.2014 – 17.11.2015.

Bănicioiu a fost ales deputat PSD, timp de patru mandate, fiind din 2017 membru ProRomânia. A fost ministru al Tineretului și Sportului (2012 – 2014)  și al Sănătății (2014 – 2015).