Băsescu l-a întrebat pe Putin de tezaurul românesc. Răspunsul, unul halucinant

Publicat: 15 mart. 2024, 15:37, de Filon Stan, în POLITICĂ , ? cititori
Băsescu l-a întrebat pe Putin de tezaurul românesc. Răspunsul, unul halucinant
Basescu l-a intrebat pe Putin de tezaurul romanesc

Parlamentul European a votat joi rezoluția referitoare la returnarea tezaurului național al României însușit ilegal de Rusia în anii 1916-1917. Traian Băsescu a deschis și el subiectul cu Vladimir Putin, însă a primit un răspuns care l-a lăsat cu gura căscată.

Traian Băsescu a vorbit cu Vladimir Putin pe tema tezaurului României, în urmă cu câțiva ani. A primit atunci un răspuns de la președintele Rusiei care l-a lăsat pur și simplu cu gura deschisă.

Băsescu a făcut public răspunsul lui Putin legat de tezaurul României

După cum știm, Parlamentul European a votat joi rezoluția referitoare la returnarea tezaurului național al României însușit ilegal de Rusia în anii 1916-1917. Traian Băsescu a vorbit și el acum despre tezaur, care are o valoare mult mai mare decât se cunoaște în mod public.

Fostul președinte susține că tonele de monede de aur ale României, care sunt de atâta amar de vreme la ruși, sunt mult mai valoroase decât lingourile de aur, deoarece sunt vechi de sute de ani și, implicit, mult mai valoroase. Aceste monede au „o valoare greu de cuantificat, în momentul de față”, spune Traian Băsescu.

„Aș vrea să corectăm niște lucruri despre ce știu românii despre tezaur. Tezaurul acesta a avut două componente, una legată de lucrări de artă, de documente de arhivă, de documente istorice, de documente bisericești.

A fost așa-numita, să zicem, de către mine, „arhiva civilă” și partea de arhivă a Băncii Naționale a României, care a însemnat rezerva de aur a României, plus bijuterii ale coroanei. Rezerva de aur a României constă din 91,5 tone de aur fin în monede, în cea mai mare parte”, a spus Traian Băsescu, la un post TV.

Fostul președinte spune că în tezaur sunt monede cu o valoare greu de estimat, vechi de sute de ani, care valorează mult mai mult decât lingourile de aur.

„De ce trebuie specificat că e vorba de monede? Pentru că valoarea e mult mai mare decât a aurului în lingouri. Sunt monede de valoare cu vechime de 300, de 400, de 500 de ani, de 100 de ani, deci sunt monede vechi. De aceea cele 91,5 tone de aur fin reprezintă o valoare greu de cuantificat în momentul de față, pe o piață în care au aurul joacă sus și jos”, a mai spus fostul președinte al României.

Băsescu a vorbit și despre documentul prin care guvernul țarist de la momentul la care s-a făcut predarea tezaurului a garantat transportul, depozitarea și returnarea acestui tezaur, inclusiv a rezervei de aur, însă la putere au venit bolșevicii, care nu s-au mai ținut de cuvânt.

„Din păcate, au venit bolșevicii după Primul Război Mondial și nu s-au mai ținut de cuvânt, deși au returnat și ei, așa cum vă spuneam, ceva obiecte de artă”, a mai spus Traian Băsescu.

Traian Băsescu și-a amintit acum și despre discuția pe care a avut-o cu Vladimir Putin, legată de tezaurul României. „Mi-a spus că nu se găsește”.