„Bombele” din marile orașe: benzinăriile dezafectate fără demontarea rezervoarelor subterane

În multe dintre marile orașe există veritabile „bombe”, foste benzinării dezafectate doar la suprafață, fără să fie neutralizate și demontate rezervoarele subterane de carburant. Gazele acumulate în aceste rezervoare pot exploda, provocând distrugeri imense și pierderi de vieți omenești, pentru că multe din fostele benzinării sunt amplasate în zone intens circulate sau în cartiere de locuințe.

O astfel de explozie s-a produs în decembrie 2019 în parcarea unui hotel situat într-o zonă centrală a Galațiului, la intersecția străzii Frunzei cu strada Prelungirea Brăilei. În zona respectivă fusese o benzinărie, lângă care a fost construit un restaurant și ulterior un hotel. Se pare că primul proprietar a dezafectat benzinăria. Ulterior, societatea de administrare a intrat în faliment și restaurantul și hotelul au fost preluate de un alt proprietar. În momentul în care noul proprietar și-a propus să facă unele amenajări în parcare, constructorii au descoperit o conductă pe care au încercat să o taie cu aparatul de sudură și atunci s-a produs explozia care a zguduit întreg cartierul.

Inițial, explozia care a aruncat mașinile din parcare unele peste altele a părut un eveniment inexplicabil, pentru că se produsese în parcarea unui hotel. Ulterior, autoritățile au descoperit că explozia s-a produs în momentul în care scânteile de la aparatul de sudură au aprins gazele din conductă și din rezervoarele fostei benzinării.

Parchetul Judecătoriei Galați a clasat dosarul

După doi ani de cercetări, procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galați au hotărât clasarea dosarului deschis pentru comiterea infracțiunii de distrugere din culpă, dispunând neînceperea urmăririi penale a lichidatorului care se ocupase de procedura de faliment și a noului proprietar, pentru că aceștia nu știau că rezervoarele fostei benzinării încă mai erau sub pavajul parcării.

Dosarul a fost clasat în condițiile în care nu putea fi învinovățiți lichidatorul sau noul proprietar al hotelului pentru modul în care s-a făcut dezafectarea benzinăriei. Dar în condițiile în care autoritățile sunt atât preocupate de reglementarea prin lege a autorizării la incendiu a clădirilor publice, ar fi trebuit să existe proceduri foarte precise și pentru dezafectarea unor foste benzinării, care nu ar trebui să fie lăsate ca veritabile „bombe cu ceas” în marile orașe, fiind cel puțin neutralizate rezervoarele, așa cum se întâmplă cu muniția de război descoperită pe șantiere. Costurile neutralizării ar putea fi imputate foștilor proprietari.

În orașul Galați mai există trei benzinării dezafectate, iar județ sunt alte 18 foste benzinării cu „probleme”

După explozia din decembrie 2019, situația fostelor benzinării a fost subiectul unei analize la Prefectura Galați. Raportul prezentat de Marian Mocanu, comisarul șef al Gărzii de Mediu Galaţi a demonstrat că procedurile există dar se derulează cu mari dificultăți, deoarece multe din firmele care administrau fostele benzinării sunt în insolvență sau în faliment: „Procesul este greoi deoarece sunt firme în insolvenţă. La unele nu am găsit proprietarii. Aceste societăţi nu au respectat obligaţiile impuse de Agenţia de Protecţia Mediului şi nu au neutralizat rezervoarele de carburanţi. Proprietarii au primit termene pentru a remedia deficienţele constatate. Din păcate ar putea exista pericol de explozie, aşa cum s-a întâmplat pe strada Frunzei”, a declarat șeful Gărzii de Mediu Galați.

Potrivit datelor Gărzii de Mediu, în județul Galați ar mai fi 21 de foste benzinării cu „probleme”. Trei dintre aceste benzinării dezafectate se află în cartierele Galațiului, în apropierea unor locuințe sau în zone intens circulate. Una se află la ieșirea din Galați spre Tecuci, o alta în zona Blocului „Privilege”, iar o a treia, fosta benzinărie „Mondiala”, se află pe strada Brăilei, cea mai circulată arteră din Galați.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole