Dialogurile Puterii: 554 de modificări în 7 ani ale Codului Fiscal

Publicat: 06 feb. 2024, 16:00, de Cristian Matache, în ECONOMIE , ? cititori
Dialogurile Puterii: 554 de modificări în 7 ani ale Codului Fiscal

Gabriel Biriș, avocat specializat pe fiscalitate, spune că predictibilitatea fiscală nu există în România și din această cauză pierdem potențial investitori străini.

De când s-a schimbat Codul Fiscal, în septembrie 2015, și până anul trecut, decidentul politic a modificat legea cu 107 legi, ordonanțe sau ordonanțe de urgență, a spus Gabriel Biriș, la Dialogurile Puterii. De asemenea, în acestă perioadă au existat 554 modificări la Codul Fiscal. Aceste modificări au implicat ore de muncă, costuri iar rezultatele au fost dezastruoase: o scădere cu 0,5% a PIB-ului. Practic, eficiență inexistentă.

Conform lui Gabriel Biriș, nu putem vorbi de stabilitate și predictibilitate. Există un articol în Codul Fiscal care an de an este călcat în picioare de politicieni. Este cel care stipulează că modificările intră în vigoare la 1 ianuarie a anului următor și acestea trebuie făcute, de regulă cu șase luni înaintea anului. ”Cu alte cuvinte, modificările aplicabile la anul ar trebui aprobate până pe 30 iunie. Din 2004 până astăzi, doar în 2004 s-a respectat această regulă, și cred că a mai fost un an în care nu am avut modificări făcute care să intre în vigoare”, a spus Biriș la Dialogurile Puterii.

Biriș susține că anul trecut a înființat un think tank cu scopul de a face studii și de a le prezenta decidenților politici, dar și în piață. ”Adică să arătăm ceea ce spun cifrele. Pentru că, deci, am început cu a le arăta decidenților politici că noi ne dorim ca politicile publice să fie făcute pe bază de studii. Studiile le pot face în ministere, în agenții guvernamentale sau le putem face noi în privat”, a declarat Biriș.

În primul studiu al think-tank-ului s-au contabilizat toate actele normative care au modificat Codul Fiscal de la schimbarea lui din 2015 și până în luna martie 2023, când s-a finalizat documentarea. ”Nici nu s a uscat bine cerneala pe paginile Monitorului Oficial, că a mai fost modificat de două ori înainte să intre în vigoare. De atunci, în perioada septembrie 2015 – 31 martie 2023, când am terminat studiul, Codul fiscal a fost modificat prin 107 legi, ordonanțe sau ordonanțe de urgență. În imensa lor majoritate au intrat în vigoare prin derogare de la prevederile articolului cu privire la stabilitate, ceea ce pe mine m-a făcut să spun că articolul acela trebuia abrogat pentru că dă doar false așteptări unui novice care îl citește pentru prima oară, că nu știu care vezi în lege că scrie că nu se modifică decât de la 1 ianuarie anul următor și cu 6 luni înainte“, ce zici Mamă, ce tare o țară în care se investesc! Numai că realitatea e complet diferită. Deci, revenind 107 legi și ordonanțe de urgență”, a spus Biriș la Dialogurile Puterii.

Întrebat ce îi mână în lupte pe politicieni în ceea ce privește Codul Fiscal, Biriș a răspunde: Nici nu știi ce îi mână în luptă, pentru că, pe de-o parte vii cu creșteri, pe de altă parte spulber baza de impunere. O să explic. Deci nu, nu e nicio coerență că problema asta cu nevoia de creștere a veniturilor bugetare a apărut în discursul public recent, până anul trecut. Mă rog, până în 2022 curgea laptele și mierea în mințile decidenților noștri politici. Scutiri, excepții, măsuri electorale sau clientelare”, a mai spus Gabriel Biriș.

Cele 107 noi modificări de legi, OUG, OG, HG înseamnă 14,4 modificări pe lună pe an, adică mai mult de una pe lună. E foarte mult. Toate aceste modificări înseamnă costuri, înseamnă costuri de redactare, afirmă Biriș. ”Eu lucrez, sunt avocat, am fost și secretar de stat la Finanțe, chiar pe legislație fiscală, 9 luni de zile. Știu ce înseamnă să scrii o modificare legislativă, știu câtă muncă este asociată. E estimarea mea că tot procesul de redactare, avizare, aprobare, putem estima cam 30 de ore pe pagini de muncă de specialiști. Deci noi așa gândim avocații, time is money. Sunt peste 1.000 de pagini. Sunt peste 30.000 de ore de muncă la oameni, la specialiști. Au fost modificări. Noile taxe și impozite nu doar depuse, ca să vedem modificări. Care au modificat alte modificări care fuseseră modificate în aceeași modificare la modificare”, a completat Biriș.

Acesta susține că a făcut un inventar al modificărilor ale prevederilor Codului Fiscal. ”Deci, pe lângă faptul că avem foarte multe legi și ordonanțe și ordonanțe de urgență, noi am făcut în acest studiu un inventar al tuturor modificărilor. Că o lege sau ordonanță vine cu mai multe modificări și am inventariat: 554 de modificări ale prevederilor Codului fiscal și aici nu am inclus impozitele și taxele locale, care probabil că ar mai adăuga o sută în șapte ani și jumătate. 554!“, a precizat avocatul specializat pe fiscalitate.

Pentru ce se fac aceste modificări? Fie să crești veniturile bugetare, fie să le scazi. Biriș susține că a dorit să vadă eficiența acestor 554 de modificări. ”Noi am făcut lucrul ăsta, am luat execuțiile bugetare trimestriale, pe toată perioada. Pe toată această perioadă le-am raportat la PIB să fie relevante pe toată durata de timp analizată. Le am pus pe grafice și am văzut pe graficele astea cum au variat. Rezultatul final este că, în perioada analizată, veniturile la buget au scăzut cu peste jumătate de procent din PIB. De ce ne am chinuit? Cu toate astea, nu sunt numai cele 30.000 de ore la funcționari publici cu grad superior. La toate astea sunt miliarde de lei cheltuite de contribuabili”, a spus Biriș.

El spune că aceste modificări trebuie implementate în sistemele informatice ale companiilor, care presupune costuri mari.

Mai multe puteți afla din interviul care va apărea la ora 18:00 pe toate platformele Puterea.