Blestemul aurului: Falimentul bate la ușa Gabriel Resources!

Publicat: 05 apr. 2024, 09:23, de Cristian Matache, în ECONOMIE , ? cititori
Blestemul aurului: Falimentul bate la ușa Gabriel Resources!

Un document semnat de Dragoș Tănase, președinte și CEO Gabriel Resources, dezvăluie că firma care a cerut României 6,7 miliarde de dolari nu mai are bani și că există posibilitatea închiderii afacerii.

UPDATE: Statul român, prin intermediul ANAF, a impus un sechestru asupra participației de peste 80% din capitalul deținut de Gabriel Resources în societatea românească Roșia Montană Gold Corporation (RMGC).

Gabriel Resources, compania care a râvnit la aurul de la Roșia Montană, a anunțat pe 8 martie 2024 că cererile de arbitraj ICSID ale Companiei împotriva Guvernului României au fost respinse de o majoritate de doi la unu a membrilor tribunalului („Tribunal”), care de asemenea a acordat României aproximativ 10 milioane de dolari SUA pentru taxele de avocat și cheltuielile legale („Ordinul de Costuri”). Ordinul de Costuri generează dobândă simplă începând cu data acordului la rata Trezoreriei SUA pe 3 luni.

După o analiză suplimentară a deciziei Tribunalului cu consilierii săi, compania continuă să creadă că decizia Tribunalului este profund viciată. Prin urmare, Compania evaluează posibilitatea de a contesta decizia prin procesul de anulare prevăzut de Convenția ICSID. Orice cerere de anulare trebuie depusă în termen de 120 de zile de la data deciziei Tribunalului.

Guvernul României a solicitat societății și co-reclamantului său în arbitrajul ICSID, Gabriel Resources (Jersey) Ltd. („Gabriel Jersey”), să achite Ordinul de Costuri și a remarcat că va întreprinde acțiuni pentru a-l pune în aplicare. În acest sens, din înregistrările publice, reiese că statul român a solicitat măsuri preliminare în România pentru a impune restricții asupra vânzării sau transferului acțiunilor deținute de Gabriel Jersey în filiala sa românească, Roșia Montana Gold Corporation S.A., până la soluționarea ordinului de costuri. Compania consideră că aceste acțiuni sunt premature și suferă de neajunsuri procedurale. Gabriel susține că își va apăra cu fermitate drepturile și interesele în România și în alte locuri.

Compania dispune în prezent de fonduri disponibile de aproximativ 2,0 milioane de dolari canadieni (1,5 milioane de dolari SUA) și se așteaptă ca acest sold să fie epuizat în cursul normal al afacerilor până la sfârșitul lunii mai 2024. Gabriel continuă să își administreze cu atenție resursele de numerar și obligațiile financiare actuale și viitoare. Compania este în discuții cu investitorii existenți și alte părți interesate pentru a obține fonduri suplimentare pentru finanțarea obiectivelor sale strategice viitoare (care pot include, după caz, costurile oricăror posibile proceduri de anulare) și pentru scopuri generale de capital de lucru. Există un risc semnificativ că finanțarea suplimentară suficientă nu va fi disponibilă pentru Companie în termeni acceptabili, sau deloc. Eșecul de a obține fonduri atunci când sunt necesare ar avea un impact negativ asupra situației financiare a Companiei și asupra capacității sale de a continua activitatea ca o preocupare în desfășurare.