Bogdan Aurescu: „Au fost sesizate comportamente abuzive din partea polițiștilor din Mexic față de cetățenii români”

Ministrul Afacerilor Interne, Bogdan Aurescu, a vorbit astăzi, într-o conferință de presă, despre condițiile prin care trec cei 114 cetățeni români blocați pe aeroportul din Cancun. Alți 102 cetățeni români au fost întorși în țară.

„Este inadmisibil ceea ce se întâmplă. Este o atitudine neprietenoasă din partea autorităților mexicane față de cetățenii români. Este o situație care riscă să ducă Mexicul la pierderea de turiști, de bani, de credibilitate ca destinație de călătorie prin astfel de acțiuni.

Am semnalat acest lucru ambasadorului Mexicului în București, solicitându-i în regim de urgență clarificarea motivelor acestor decizii și sistarea acestor măsuri arbitrare, am dublat acest proces prin trimiterea de demersuri scrise între Ambasada Mexicului și Ambasada României în Mexic.

Îi voi transmite la rândul meu un mesaj omologului meu mexican în care voi reitera faptul că aceste decizii nu pot să fie arbitrare, trebuie să fie foarte clar documentate, să aibă la bază evaluări individuale, de la caz la caz.

Prin eforturile ambasadei și ale consulilor onorifici din Mexic, au fost asigurate hrană și apă pentru cetățenii români aflați pe aeroport.

Am ridicat față de autoritățile mexicane și problema condițiilor de așteptare în vederea returnării cetățenilor români. Au fost sesizate comportamente abuzive din partea polițiștilor de frontieră, lipsa hranei și a apei în spații improprii în care sunt plasați.

Au fost anunțate numere de telefon la care cetățenii români pot sesiza, atât la Ambasada României în Mexic, cât și la Ministerul Afacerilor Externe, situația în care se află.

Faptul că un stat suveran poate decide accesul străinilor pe teritoriul propriu nu trebuie și nu poate să încalce drepturile acestora în procesul de implementare a unor astfel de decizii și trebuie să evite situațiile ofensatoare.

Cetățenii români nu trebuie să fie discriminați în nicio situație, trebuie să fie tratați cu respect în situații dificile.

Până la clarificarea acestei situații, facem un apel către cetățenii români să evite călătoriile în Mexic. Precizăm și că zonele vizate de cetățenii români la deplasarea în Mexic sunt clasificate ca zonă roșie în ceea ce privește Mexico City, respectiv portocalie pentru zona Cancun, iar autoritățile mexicane au semnalat faptul că orice călătorie neesențială trebuie să fie evitată, iar turismul nu se încadrează în categoria acestor călătorii esențiale”, a transmis ministrul MAE.

3 COMENTARII

  1. prima măsură expulzarea ambasadorului mexican din romania.situatia este gravă grănicerii mexicani au lovit și amenintat cu moartea cetățenii români.au spus că îi bagă la închisoare și acolo vor fi uciși.le ia telefoanele să nu aibă dovada abuzurilor.iohannis mai trăiești?oricum ambasada mexicană de la București trebuie închisă.un ambasador mexican indezirabil pe teritoriul României.

  2. Oare ce cautau românii in Mexic ?
    Mexic anunță in continuare un număr uriaș de morți de COVID-19, țara fiind depășită doar de SUA.
    Mexicul, a patra cea mai îndoliată ţară din lume din cauza pandemiei de COVID-19, a înregistrat un număr record de decese şi infectări cu noul coronavirus

  3. Daca situatia era asa de grava in Mexic,de ce autoritatile romane nu au reactionat sau aceasta masura de interdictie era numai pentru romani ??Reactia MAE,este ca de obicei ,,intarziata,,prima masura urgenta trebuia sa fie convocare ambasadorului Mexicului pentru a explica situatia de pe aeroport,nu in urma imaginilor prezentate de cei ,,sechestrati.Iar despre reactia asa -zisului presedinte ,ce sa mai vorbim,fara comentarii !!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Eveniment: 60 de universităţi din România îşi vor prezenta oferta educaţională...

Un număr de 60 de universităţi cu peste 6.000 de programe de studiu pentru licenţă, masterat şi doctorat îşi vor prezenta oferta educaţională online,...