Bogdan Aurescu se va întâlni cu Michael Pompeo în cadrul vizitei din SUA

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, se va întâlni luni, la Washington DC, cu secretarul de stat al SUA, Michael Pompeo, în cadrul vizitei pe care şeful diplomaţiei române o efectuează în Statele Unite ale Americii, până marţi, la invitaţia omologului său american.

Organizată în contextul celebrării în acest an a 140 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între România şi SUA, vizita „reprezintă un bun prilej pentru reconfirmarea principalelor coordonate ale Parteneriatului Strategic, precum şi pentru evaluarea stadiului şi prioritizarea proiectelor de interes comun, reflectând angajamentul solid al celor două ţări pentru extinderea şi aprofundarea tuturor dimensiunilor Parteneriatului Strategic”, arată un comunicat al MAE remis sâmbătă.

Potrivit sursei citate, discuţiile dintre ministrul Aurescu şi secretarul de stat Pompeo vor viza cooperarea bilaterală în domeniile politic, militar, energetic şi economic, inclusiv proiectele strategice prioritare de interconectare promovate de România în cadrul Iniţiativei celor Trei Mări.

Ministrul Bogdan Aurescu va evidenţia, totodată, în discuţiile cu secretarul de stat Mike Pompeo obiectivul, de mare importanţă pentru cetăţenii români, al accederii ţării noastre în Programul Visa Waiver.

De asemenea, vor fi abordate evoluţiile regionale, cu accent pe regiunea Mării Negre şi securitatea pe Flancul Estic al NATO, precum şi alte teme de interes de pe agenda internaţională.

„Parteneriatul Strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii ocupă un loc central, fiind unul dintre cei trei piloni fundamentali ai arhitecturii politicii externe şi de securitate a ţării noastre, iar dezvoltarea şi aprofundarea acestuia, în toate dimensiunile sale, constituie obiective asumate la cel mai înalt nivel”, afirmă Aurescu, citat în comunicat.

Ministrul român menţionează că el şi secretarul de stat al SUA, vor „evalua pragmatic stadiul Parteneriatul Strategic”, pornind de la obiectivele concrete stabilite prin Declaraţia Comună a Preşedinţilor României şi SUA, din 20 august 2019, adoptată cu ocazia vizitei la Washington a preşedintelui Klaus Iohannis.

„Totodată, vom prioritiza principalele proiecte de interes comun aflate pe agendă, inclusiv în vederea pregătirii structurate a celei de-a 7-a reuniuni a Dialogului Strategic România-SUA, planificată pentru anul viitor, când vom celebra 10 ani de la adoptarea Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI”, a declarat ministrul Bogdan Aurescu înainte de vizită.

Vizita va mai include întrevederi cu alţi oficiali americani, precum şi cu reprezentanţi ai unor think-tank-uri americane. De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu va participa de la Washington, prin videoconferinţă, la panelul ministerial „Smart Money” din cadrul Forumului Web organizat în marja Summitului Virtual al Iniţiativei celor Trei Mări, organizat de Estonia, luni.

Vizita şefului diplomaţiei române fusese programată iniţial pentru începutul lunii aprilie, fiind amânată din cauza evoluţiilor legate de pandemia de COVID-19.

1 COMENTARIU

  1. Printre care; Statele Unite au autorizat România să achiziționeze rachete de apărare de coastă într-un acord de 300 de milioane de dolari, a anunțat vineri Agenția de Cooperare în Securitatea Apărării.
    Departamentul de Stat a aprobat vânzarea a două sisteme de apărare costieră antirachetă navală și echipamente conexe. Sistemul este utilizat de Norvegia, Polonia, Statele Unite, Malaezia și Germania. România este membră NATO din 2004.
    Vânzarea propusă va îmbunătăți capacitățile de apărare maritimă ale României în Marea Neagră și va crește interoperabilitatea cu Statele Unite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

PREMIERĂ: Armata României intră în grevă!

Într-un act fără precedent în istoria Armatei României, Comitetul de Acțiune pentru Desclavagizarea Armatei României a emis o notificare oficială, prin care anunță declanșarea...