Borșul ucrainean poate intra pe lista patrimoniului UNESCO. „Este o practică fără precedent”

Borșul ucrainean ar putea fi recunoscut de UNESCO și poate intra pe lista patrimoniului cultural imaterial care necesită protecție urgentă. Decizia ar putea fi luată la 1 iulie, a declarat ministrul adjunct al afacerilor externe al Ucrainei, Emine Dzhaparova.

„În luna martie a anului trecut, Ministerul a depus la UNESCO un dosar de nominalizare privind „Cultura pregătirii Borșului ucrainean” în lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial UNESCO al omenirii”, a declarat Dzhaparova, conform publicației ucrainene Ukrainska Pravda.

Decizia ar fi trebuit luată în considerare în 2023 dar războiul, potrivit organizației, a creat o amenințare la adresa acestui sit de patrimoniu cultural.

Prin urmare, s-a decis să se ia în considerare nominalizarea Ucrainei pentru includerea într-o altă listă: lista patrimoniului cultural imaterial al UNESCO, care necesită o protecție urgentă.

„Este o practică fără precedent pentru UNESCO, când nominalizarea, care este inclusă în coada listei reprezentative, va fi luată în considerare într-o manieră super-urgentă și va fi inclusă într-o altă listă a organizației”, a spus viceministrul.

Dosarul ucrainean va fi revizuit la 1 iulie 2022 la Paris.

„Cred că acesta va fi un eveniment cu adevărat istoric pentru Ucraina. Este vorba de recunoașterea unicității și identității elementului ucrainean al patrimoniului cultural imaterial și, în același timp, recunoașterea valorii și importanței sale universale pentru cultura mondială”, spune Emine Dzhaparova.

În 2021, Google Rusia și Agenția Federală pentru Turism au lansat proiectul „Bite Russia”, care a publicat o listă cu 10 feluri de mâncare rusești, inclusiv borș ucrainean.

În acest context, Ministerul Culturii și Politicii Informaționale a adăugat borșul pe lista patrimoniului cultural imaterial al Ucrainei.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...