Brașov: peste 2,5 milioane de lei încasați pentru cazarea unor refugiați fictivi

Publicat: 13 iun. 2024, 14:46, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Justitie , ? cititori
Brașov: peste 2,5 milioane de lei încasați pentru cazarea unor refugiați fictivi
Foto: puterea.ro

Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brașov au pus în aplicare astăzi, 13 iunie, 50 de mandate de percheziție domiciliară.

Dintre acestea, 46 au fost la adrese din județul Brașov, două în județul Constanța și două în municipiul București. Pe lângă acestea au fost puse în aplicare și șase ordonanțe de ridicare silită de înscrisuri (în județul Brașov).

Activitățile se derulează în vederea completării probatoriului într-un dosar penal ce vizează săvârșirea infracțiunilor de obținere ilegală de fonduri și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Este cercetată activitatea întreprinsă de 29 de persoane fizice, care, în perioada martie 2022 – martie 2023, în baza unor documente ce ar fi conținut date nereale, ar fi solicitat de la 14 instituții, din județul Brașov, decontarea a 2.565.540 de lei, reprezentând contravaloarea cheltuielilor cu hrana și cazarea corespunzătoare a 1.529 de cetățeni ucraineni.

De asemenea, a fost vizată și activitatea a 9 instituții publice din județul Brașov, în legătură cu modalitatea în care și-au îndeplinit responsabilitățile care le reveneau în conformitate cu dispozițiile O.U.G. nr. 15/2022 privind acordarea de sprijin și asistență umanitară de către statul român cetățenilor străini sau apatrizi aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina.

În acțiune au fost angrenați 143 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brașov.

Pentru activitățile procedurale din afara județului Brașov, se beneficiază de sprijinul structurilor de investigare a criminalității economice din București și Constanța.

După percheziții, zece persoane au fost conduse la sediul organelor de cercetare penală, pentru audieri.