Brondoșii de Cavnic, obicei unic în țară

Publicat: 31 dec. 2023, 09:00, de Mariana Olteanu, în ACTUALITATE , ? cititori
Brondoșii de Cavnic, obicei unic în țară
Ce reprezintă Brondoșii, obiceiul unic în România

În perioada sărbătorilor de iarnă, în România au loc o serie de obiceiuri. Printre acestea se numără și Brondoșii, un obicei unic care poate fi văzut doar la Cavnic, când atât adulții, cât și copiii se îmbracă în haine albe, măști înfiorătoare și își împodobesc brâul cu zeci de clopote de tablă. În încercarea de a alunga răul și de a aduce noroc, aceștia aleargă pe străzile orașului.

Astfel, timp de câteva zile, Cavnicul răsună de clopotele și fluierele tinerilor. Brondoșii costumați în haine albe, cu măști înfricoșătoare și purtând clopote din fier în jurul brâului merg din casă în casă pentru a alunga spiritele rele.

”Prima dată când am venit în Cavnic, mi-a fost frica de ei, că pe la noi nu e așa. Eu sunt de peste deal din Ocna Șugatag. Acolo se umbla cu steaua, vifalimul, cu capra, nu se umblă cum se umblă aici.”, a spus un turist pentru Euronews.

”Avem o problemă, avem bucate, avem de toate, băuturi, dar problema e cum o să puteți mânca, cum o sa puteți bea cu cușmele astea pe voi?”, spune gazda.

Un costum de brondoș poate ajunge să cântărească 20 de kilograme

Costumul de brondoș este unul unic, remarcându-se prin multitudinea de clopote de tablă alamite care-l acoperă. Un costum poate ajunge să cântărească chiar și 20 de kilograme.

”De brondoș. Cavnicarii s-au îmbrăcat în costum tradițional maramureșenesc cu clopote din tablă alamite și aceste cușme care sunt făcute din lână de oaie.”, a declarat Eduard.

”Clopotele, cușmele, corbaci – le fac eu, haine, cămașă, izmene le coasă alții care-s în domeniu. În ultimii ani am făcut tot mai multe clopote, înainte făceam în jur de 100, acum fac 400 într-un an.”, spune Petre, cel care se ocupă cu transmiterea tradiției.