Bruxelles-ul cere României să crească TVA la 21%! A fost refuzat

Publicat: 31 aug. 2023, 10:00, de Cristian Matache, în Finanțe , ? cititori
Bruxelles-ul cere României să crească TVA la 21%! A fost refuzat

Comisia Europeană a propus României să ia o măsură șoc, dar miniștri prezenți la Bruxelles au respins această soluție.

Oficialii Comisiei Europene le-a cerut miniștrilor români aflați la Bruxelles să salte cota de TVA de la 19% la 21% pentru aproape toate categoriile de produse, susțin surse aproate discuțiilor.

Oficialii români au respins această propunere și a venit cu în schimb cu soluția de menținere a cotei de 5% doar pentru cărți, celelalte produse și servicii aflate la acest palier urmând să treacă la un nivel superior (Manualele școlare, revistele, publicațiile în general, mai puțin cele publicitare; Serviciile hoteliere, Taxele de intrare la muzee, case memoriale, situri arheologice sau culturale; Casele construite în scop social, inclusiv terenul pe care sunt ridicate; Casele cu suprafețe mai mici de 120 mp și a căror valoare este mai mică de 450 mii lei; Construirea de clădiri pentru primării care vor fi utilizate în scop social; Produsele eco, tradiționale și montane; Livrările de rumeguș, pelete din lemn, brichete din lemn; livrarea şi instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice și pompe de căldură).

În plus, oficialii români au propus 9% pentru mâncare, medicamente și intrare la muzee, evenimente culturale și sportive, și 19% pentru restul produselor și serviciilor.

Probabil, la întâlnirea Următorul pas în discuția cu Comisia Europeană e discuția de vineri dintre premierul Marcel Ciolacu și președinta Ursula von der Leyen și vicepreședintele Valdis Dombrovskis. Ciolacu vrea să obțină de la Bruxelles acceptul ca România să poată depăși deficitul bugetar asumat de 4,4% din PIB până la nivelul de 5,5% din PIB.