București: Cel mai periculos indice a înregistrat astăzi depășiri cu 700%

Calitatea aerului în București a fost la pământ în această dimineață, după ce indicele de poluare a înregistrat depășiri cu 700%. Poluarea uriașă ar proveni de la arderile ilegale, susține fostul șef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu. 

Acesta este cel mai periculos indice de poluare în marile orașe.

Valori mult peste limita admisă au fost înregistrate și pentru PM 10, respectiv cu 400%.

Cele mai poluate zone au fost Ferentari, Pantelimon și Șoseaua Giurgiului. Ministerul Mediului nu a explicat până în acest moment ce a produs poluarea. Aceste particule pot trece prin nas și gât, ulterior ajung în alveolele pulmonare și pot provoca inflamații și intoxicări. 

„Dacă ne-am fi uitat la prima oră vedeam pâclă cenușiu închis. Vorbim de particule provenite din arderi. Aseară (marți seară – n.r.) la 20.00 – 21.00 nu era trafic intens în Capitală.

Există un proiect legislativ la Parlament, a obținut avizare, privind arderile ilegale, depozitări ca fiind infracțiuni, iar răspunsul lui Barna (ministrul Mediului, Tanczos Barna – n.r.) e că nu înțelege termenul de incendiere și că nu dă aviz favorabil acestui proiect legislativ care modifică OUG 195, ca arderile ilegale să fie considerate infracțiuni. Cumva s-a dat undă liberă către infracționalitate de mediu și arderi ilegale.

Majoritatea fumurilor vin de la focuri de la mașini dezmembrate, extrem de toxice, de 4.500 de ori mai toxice decât lemnul și o ardere dată de sobele din casele care se alimentează cu combustibili solizi”, a precizat Octavian Berceanu, fost șef al Gărzii de Mediu.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole