Cadastru gratuit pentru cetățeni: ANCPI alocă peste 300 milioane de lei

Publicat: 20 feb. 2024, 17:47, de Vasile Bahrim, în ACTUALITATE , ? cititori
Cadastru gratuit pentru cetățeni: ANCPI alocă peste 300 milioane de lei

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a anunțat alocarea sumei de 305.837.122 de lei pentru finanțarea celei de-a zecea etape a programului de înregistrare sistematică a proprietăților imobiliare pe sectoare cadastrale.

În acest context, mai mult de 2.000 de unități administrativ-teritoriale (UAT) şi-au manifestat intenția de a iniția sau de a continua procesul de cadastrare, care se realizează fără costuri pentru cetățeni, prin intermediul Programului național de cadastru și carte funciară (PNCCF). Resursele financiare pentru acest program provin din venituri proprii generate de ANCPI.

Sub egida Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), ANCPI facilitează o nouă rundă de finanțare destinată înregistrării sistematice a proprietăților imobiliare. Unitățile administrativ-teritoriale eligibile pot beneficia de fonduri de până la 160.000 de lei fiecare.

La momentul actual, dintre cele 2.355 de UAT-uri eligibile, 2.003 au exprimat dorința de a participa la acest program. Acestea sunt încurajate să încheie contracte de finanțare cu oficiile de cadastru și publicitate imobiliară (OCPI) într-un termen de 60 de zile de la notificarea primită, contractele având o durată de 28 de luni. Ulterior semnării contractelor de finanțare, primăriile au la dispoziție încă 60 de zile pentru a semna contracte de servicii pentru înregistrarea sistematică a imobilelor.

Sumele cele mai mari au fost solicitate de județele Suceava, Botoșani și Iași, cu alocări de 12.645.000 de lei, 12.000.000 de lei, respectiv 12.000.000 de lei, în timp ce județele Brăila, Covasna și Harghita au înregistrat cele mai reduse cereri de finanțare pentru cadastru.

Valoarea decontărilor efectuate de ANCPI variază între 109,00 lei +TVA și 473,06 lei +TVA per imobil, în funcție de complexitatea terenului, aplicabilitatea Decretului nr. 115/1938 și prezența construcțiilor.

Scopul principal al PNCCF este înregistrarea gratuită a tuturor proprietăților imobiliare din România, cu finanțare asigurată din veniturile ANCPI, contribuții europene și bugetul local al primăriilor.

De la lansarea programului, ANCPI a reușit să înregistreze peste 6,7 milioane de proprietăți în sistemul integrat de cadastru și carte funciară.