Cadoul exorbitant al României pentru Ucraina

Publicat: 24 iun. 2024, 08:00, de Ion Teleanu, în OPINII , ? cititori
Cadoul exorbitant al României pentru Ucraina
Cadoul exorbitant al României pentru Ucraina

Toți românii s-au bucurat că România a învins, recent, la fotbal, Ucraina, dar s-a trecut cu vederea ce cadou uriaș a făcut țara noastră armatei ucrainene. Consiliul Suprem de Apărare a Țării a decis, joi, 20 iunie 2024, ca România să doneze Ucrainei un sistem de rachete Patriot, de apărare antiaeriană, după ce Ministerului Apărării Naționale a analizat impactul asupra securității naționale.

„Această donare se face cu condiția continuării negocierilor țării noastre cu Aliații, în special cu partenerul strategic american, în vederea obținerii unui sistem similar sau echivalent, care să răspundă nevoii de asigurare a protecției spațiului aerian național, de modernizare a Armatei României și de asigurare a interoperabilității cu sistemul NATO, fiind, totodată, necesară identificarea unei soluții temporare de acoperire a vulnerabilității operaționale astfel create” se arată în comunicatul CSAT.

Însă, ceea ce nu se spune este faptul că Armata Română va rămâne cu două sisteme operaționale, care ne pot apăra de eventualii inamici, și va dona unul dintre celelalte două, care nu sunt încă în funcţiune. Mai mult, această donație de rachete Patriot costă circa un miliard de euro. Dar, această donație este mizilic pe lângă ceea ce se ascunde în spatele acestei „generozități”.

Anume că „România va suporta de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Apărării Naționale (MApN), cheltuielile de instruire a piloților ucraineni de aeronave F-16, la baza militară aeriană de la Fetești”. Opsss! Dar, cât costă instruirea piloților ucrainieni și care este numărul acestora? Nu prea se spune. Totul este secret.

„Cheltuielile (…) sunt destinate plății contractelor necesare instruirii personalului ucrainean, precum și pentru cartiruire, hrănire, transport, combustibil consumat în procesul de instruire, asigurarea echipamentului special și alte bunuri și servicii conexe″, se arată în proiectul de ordonanță de urgență pus în dezbatere publică de Ministerul Apărării Naționale.

Numai că documentul nu oferă o estimare a costurilor instruirii, precizând doar că nu va fi nevoie de fonduri în plus față de cele deja aprobate pentru MApN prin buget. Însă, în toamna trecută, Guvernul a introdus în așa-numita „ordonanță a austerității″ mai multe derogări de la Legea finanțelor publice și cea a responsabilității fiscal-bugetare, pentru a permite MApN inclusiv „asigurarea fundamentului organizării și funcționării facilității de instruire a piloților pentru operarea aeronavelor F-16 …″.

De asemenea, trebuie precizat că Centrul european de instruire F-16 (European F-16 Training Center, EFTC) a fost inaugurat la Fetești în noiembrie anul trecut, anunțul oficial inițial fiind făcut în vara lui 2023 de către Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

„Având în vedere caracterul sensibil al lucrărilor și serviciilor ce necesită a fi contractate, precum și natura confidențială a activităților ce au ca scop instruirea personalului ucrainean, nu poate fi aplicată legislația care reglementează achizițiile publice.

Luând în considerare caracterul urgent al acestei activități, aplicarea legislației care reglementează achizițiile publice poate conduce la imposibilitatea realizării instruirii personalului ucrainean din cauza termenelor reglementate de legislație și a posibilității contestării procedurilor de achiziții″, se menționează în nota de fundamentare a draftului de OUG pregătit de MApN.

Însă, ceea ce refuză oficialii români să precizeze este faptul că instruirea unui pilot ucrainian pe F 16 costă, atenție, doar vreo 6.000.000 de euro, iar acești bani sunt suportați de statul român. Oficial, MApN a informat Parlamentul că numărul piloților din Ucraina școliți la Fetești, pe banii românilor, este 35, dar, în realitate, numărul acestora este de …350.

Ca atare, România va suporta chetuielile de pregătire a piloților din Ucraina, ceea ce înseamnă circa 2.100.000.000 de euro. Astfel, pe lângă donația de 1.000.000.000 de euro făcută Ucrainei prin teleportarea gratuită a sistemului de rachete Patriot, România mai face ucrainienilor încă un „cadou” de doar …2.100.000.000 de euro. Practic, prin două mutări, România face Ucrainei un cadou de peste 3.000.000.000 de euro! Ăsta da, cadou!