Cafeaua a ajuns un lux pentru unii români. Cu cât s-a scumpit într-un an

Una dintre cele mai consumate băuturi de către români este cafeaua, care în numai un an a ajuns să coste mai mult decât în Spania sau Italia.

Anul acesta, pentru un clasicul cappuccino sau cafea cu lapte, plătim mai mult cu aproape 30%, faţă de anul trecut şi asta după ce TVA-ul a crescut la 19%.

În drum spre muncă, mii de români se opresc să-și cumpere cafeaua de dimineață. Este ritualul fiecărei dimineţi și pentru Andu, care preferă să-și înceapă dimineața cu o ceaşcă de flat white. Pentru aceste mic răsfăț, acesta e nevoit să scoată din buzunar între 17 şi 20 de lei în cafenelele de specialitate. 

Când vrei să simţi şi să bei o cafea de calitate, din păcate şi preţul este pe măsură. Nu plătim doar cafeaua, plătim şi nişte servicii.” , a declarat acesta pentru Observator.

Un cappuccino costă între 14 şi 18 lei, iar preţul variază în funcţie de mărimea paharului sau a ceştii, dar şi de tipul de lapte folosit, cel vegetal fiind mai scump. Acum un an, aceeaşi băutură costa între 10 şi 14 lei.

Potrivit propietarilor de cafenele, printre principalele cauze ale scumpirii se numără și creșterea TVA-ului, a prețului cafelei dar și transportul şi serviciile.

Înainte aveam un TVA de 5% pentru cafeau preparată fără lapte, acum a ajuns la 9%. Cafelele cu lapte au ajuns la 19%. Nu am o problemă să dau TVA-ul, doar că nu mai putem creşte preţurile. Totuşi, să bei o cafea în fiecare zi de 15 lei este destul de mult. 

O cafea pe care o cumpăram cu 150 de lei kilogramul acum 2 ani, acum o cumpărăm cu 240-250 de lei. Aproape dublu. ”, a declarat propietarul unei cafenele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Judecător unic în România: S-a pensionat a doua zi după ce...

Mişcare interesantă în Justiţia română, care devoalează interesele din dosarele cu miză. Judecătorul Nicolae Comaromi (FOTO) de la Tribunalul Timiş”, pensionat pe 22 decembrie...