Călugării lui Pinochio

Publicat: 10 ian. 2022, 17:25, de Ion Teleanu, în OPINII , ? cititori
Călugării lui Pinochio

Alexandru Vlahuță spunea că ”Păzește-te de mincinosul care amestecă și puțin adevăr în minciunile lui”, iar foștii miniștrii USR din cabinetul Cîțu, în special Claudiu Năsui, prin declarațiile lor după ieșirea de la guvernare demonstrează că minciuna are picioare scurte.

Practic, dintr-odată, după ce au stat nouă luni la guvernare, useriștii au devenit sfinți călugări și sfinte măicuțe ca și cum nici usturoi n-au mâncat și nici gura nu le miroase. Nu mai scot o vorbă despre marile lor ”performanțe” ministeriale omologate de Murphy.

Barna se laudă că a participat la tăiatul porcului. Cioloș e dat dispărut prin Europa. Drulă se ceartă cu Grindeanu pentru un studiu făcut de Bode. Ghinea s-a lepădat de partid ca să ocupe de felia din PNRR pe care și-a pus-o la dospit. Stelian Ion a devenit peste noapte crucișătorul justiției ca și cum n-a fost ieri când era la dreapta lui Mazăre.

Din când în când, Voiculescu mai bagă bățul prin gardul Sănătății uitând cu ce se ocupa la Viena. Cel mai vioi dintre imaculații foști miniștrii USR este Claudiu Năsui care aruncă în spațiul public fake news, după fake news, demontate ulterior de… Monitorul Oficial.

Fostul ministru USR al Economiei, Claudiu Năsui, a susținut recent că Guvernul Ciucă a reînființat cele 40 de noi sinecuri cu pensii speciale la Ministerul Economiei.

”De exemplu, înființează 40 de noi posturi de „atașați economici” cu salarii de 10.000 euro pe lună, plus cazare, transport și diurne pentru familie incluse în locații exotice. Au statut diplomatic și, desigur, pensii speciale. Pentru un „sacrificiu” de doar 4 ani plecați la New York, Paris, Tokyo cu un astfel de pachet, se califică la pensie specială. Deci acele 40 de sinecuri pe care le-am desființat în huiduielile sistemului, anul acesta revin din ordinul politrucilor care vor posturi pentru rudele lor. Când i-am desființat se numeau „atașați de turism”. PSD-PNL nu ratează nicio ocazie să își păstreze și să-și multiplice sinecurile pentru activul de partid. Prin reorganizarea ministerelor, au reînființat acele 40 de posturi, doar că nu mai sunt „atașați de turism”, acum sunt „atașați economici”. Cine credeți că ocupă aceste locuri? Rude de politicieni și activ de partid”, a precizat Claudiu Năsui la începutul acestui an.

Numai că afirmațiile lui Năsui nu prea stau în picioare și au fost demontate de cele două hotărâri de Guvern nr. 1.326 și 1.327 publicate în Monitorul Oficial privind organizarea și funcționarea ministerelor Economiei și cel al Antreprenoriatului și Turismului.

Trebuie precizat că cele două ministere au rezultat în urma spargerii în două a fostului minister al Economiei, Antreprenoriatului și Turismului condus în era Cîțu de useristul Claudiu Năsui. În primul rând, cele ”40 de noi sinecuri cu pensii speciale la Ministerul Economiei” despre care Năsui susținea că ”nu mai sunt „atașați de turism”,  acum sunt „atașați economici”, nu există în Hotărârea nr. 1.326 de organizare și funcționare a Ministerului Economiei.

De ce? Foarte simplu. Ministerul Economiei are 250 de posturi și nu se ocupă de turism și atașații economici. Deci, un prim ”face new” marca Năsui. De turism și atașații economici se ocupă noul minister al Antreprenoriatului și Turismului care are 589 de posturi. Iar în Hotărârea nr 1.327 de organizarea și funcționare a acestui nou minister se precizează că 83 de posturi sunt destinate pentru atașații economici care erau și pe vremea când Năsui conducerea acest minister.

Mai mult, în această hotărâre nu se face nicio referire la cele 40 de noi sinecuri care ”nu mai sunt „atașați de turism”,  acum sunt „atașați economici” pentru simplul fapt că nu s-au înființat dintr-un motiv foarte simplu: este o legea în acest sens în dezbaterea Parlamentului. Deci un al ”face news” marca Năsui.

În plus, afirmația lui Năsui că ”acele 40 de sinecuri pe care le-am desființat în huiduielile sistemului” este ca-n bancurile de la Radio Erevan: ”Și nu a fost vorba de o Volgă, ci de o bicicletă. Care nu i s-a dat, ci i s-a furat”. De ce? Acele 40 de posturi au fost înființate doar pe hârtie pentru că în realitate nu au existat din simplul motiv că nu erau fonduri și, ca atare, nici vorbă de salarii de 10.000 euro pe lună, plus cazare, transport și diurne pentru familie incluse în locații exotice.

Așadar, sfinți călugări și sfinte măicuțe de la USR, povestea pentru copii „Aventurile lui Pinocchio​” scrisă de Carlo Collodi are din acest an o altă versiune, adică Claudiu Năsui este noul Pinocchio iar Cioloș încearcă să intre în pielea lui Geppetto.