Campionatul de fotbal al primăriilor! Urmează cea mai aprigă bătălie dusă pe bani publici

Publicat: 14 iun. 2023, 07:30, de Cristian Matache, în POLITICĂ , ? cititori
Campionatul de fotbal al primăriilor! Urmează cea mai aprigă bătălie dusă pe bani publici

Lupta pentru promovare în Superliga va fi mai acerbă ca niciodată pentru că în joc este imaginea unor aleși locali care vor să își păstreze locurile cu ajutorul fotbalului.

Sezonul 2023-2024 a Ligii a doua de fotbal se anunță mai aprigă ca niciodată pentu că în joc vor fi mulți bani publici, cu miză electorală, având în vedere că la anul vom avea alegeri locale și mulți aleși vor să își păstreze locurile și prin intermediul fotbalului.

Sezonul care urmează va alinia la start 20 de echipe din care doar două sunt private, Metaloglobus și Viitorul Târgu Jiu. Una, CSA Steaua București, este deținută de Armata Română, iar celelalte 17 sunt în subordinea, sunt ajutate și/sau primesc bani de la primării, Consilii Locale și Consilii Județene.

Față de ultimul sezon, situația e foarte schimbată, pentru că din Superliga au venit trei echipe controlate de autorități, Mioveni, Argeș și Târgoviște, și s-au dus două finanțate din bani publici, Oțelul și Iașul, și una din bani privați, Dinamo. Au retrogradat patru echipe private: Ripensia, Poli Timișoara, Progresul Spartac și Unirea Constanța, și doar una controlată de autoritățile locale, Minaur Baia Mare. În schimb, au venit cinci echipe care se hrănesc cu bani publici: Corvinul, CSM Reșița, CS Tunari, Ceahlăul și CSM Alexandria.

Astfel, bătălia electorală se va da și pe teren, pentru că mulți aleși se vor implica, poate chiar și mai mult, în evoluția echipelor lor. O înfrângere pe terenul de fotbal poate însemna chiar căderea de pe soclul politic.

Am văzut în sezonul trecut ce înseamnă implicarea politică la FC Argeș. Pentru că echipa s-a comportat lamentabil în barajul cu Dinamo, cu acel neverosimil 1-6 de pe Arena Națională, primarul Piteștiului, Cristian Gentea, PSD, adevăratul ”patron” al echipei, a anunțat că iese din fotbal, că nu îl mai interesează fenomenul și că nu vrea să mai audă de nimic. Calcule electorale, pentru că peste un an s-ar putea să se uite contraperformanța sportivă. Deocamdată, FC Argeș pare în derivă, cu jucători care nu vor mai continua, în special cei străini, cu o situație incertă în ce privește lotul de jucători. Sponsorul Viorel Tudose, patronul Getica 95, speră să revină în Superliga pe calea juridică, atacând dreptul lui Dinamo de a avea licență.

Chindia Târgoviște n-a rezistat rigorilor Superligii din cauza deselor probleme financiare și a chinului mutării de pe o arenă pe alta, pentru că stadionul din oraș a fost gata doar în ultima etapă. La aproape o lună de la retrogradarea în liga secundă, situația Chindiei Târgoviște continuă să fie una incertă. Antrenorul Toni Petrea a plecat, urmat de ceilalți membrii al staff-ului tehnic, cu excepția lui Irinel Voicu, iar pe lista plecărilor se regăsesc și jucători importanți din stagiunile precedente. Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan (PSD) a transmis că așteaptă demisia președintelui Marcel Ghergu. Acesta și-a dat-o. Pentru o schimbare militează și primarul municipiului Târgoviște, Cristian Stan, de la PSD. Acesta a vorbit și despre posibilitatea ca belgienii de la OneGoalPro să colaboreze cu autoritățile locale în susținerea echipei târgoviștene. „Dacă vin investitorii cu două milioane de euro, pot să facă ce vor la echipă și noi ne menținem sprijinul. E o decizie care se ia de către asociați. Dacă e o firmă serioasă, nu procedează la modul acesta. N-au spus în scrisoarea de intenție că vin cu două milioane de euro. Facem un parteneriat, cu drepturi și obligații, iar cu un milion de euro pot să numească pe cine vor președinte, cred că și Corneliu Ștefan e de acord. Puterea ar fi tot la Primăria Târgoviște și Consiliul Județean Dâmbovița. Eu sunt deschis la discuții”.

CS Mioveni a retrogradat în Liga 2, după două sezoane petrecute în Superligă, iar oficialitățile locale, principalul finanțator al clubului, au luat, susțin surse ProSport, o decizie radicală. Spre deosebire de fotbal, cea de handbal feminin continuă evoluția în Liga Florilor, o competiție puternic finanțată de autoritățile publice. Primarul Mioveniului este Ion Georgescu, PSD.

Gloria Buzău a ratat barajul cu UTA și continuă evoluția în Liga 2, dar fără Adrian Mihalcea, plecat la Unirea Slobozia. Deocamdată se caută nou antrenor, fiind vehiculat numele lui Ion Viorel, un nume care se leagă de destinul echipei buzoiene, dar care are o imagine pătată de un scandal cu meciuri trucate. Buzoienii își spun acum speranțe pentru că unul de-ai lor, Marcel Ciolacu, mare iubitor de sport, are toate șansele să fie învestit premier. În plus, Constantin Toma, primarul fără adversari politici puternici, este un apropiat al lui Ciolacu.

Unirea Dej a făcut o figură foarte frumoasă în campionatul trecut, ajungând în play-off. Proiectul fotbalistic continuă în orașul ardelean dar mai mulți jucători importanți au decis să plece, unii chiar la echipe din Superliga, precum golgheterul Angelo Cocian, la FC Voluntari. A plecat și tânărul antrenor Dragoș Militaru iar în locul acestuia a venit Dacian Nastai, ultima oară la retrogradata Unirea Constanța. Acesta spune că a fost atras de proiectul de la Dej, că este în plină dezvoltare. Amintim că echipa n-a avut drept de promovare, neavând licență. Primarul Dejului este Morar Costan de la PNL, cel care decide destinele clublui.

Concordia Chiajna a avut un sezon dezamăgitor în Liga 2, pierzând accederea în play-off. În plus, echipa patronată de primatul Mircea Minea. În afară de decepția trăită cu ratarea accederii în primele șase echipe, acesta a mai primit o veste, și mai puternică: a fost trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție (DNA) pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, într-un dosar în care este acuzat de finanţarea nelegală din bani publici a clubului CS Concordia Chiajna, în perioada 2007 – 2021. Prejudiciul este de 10 milioane de euro. Dosarul în care Mircea Minea este acuzat de abuz în serviciu, iar primăria comunei Chiajna a comunicat că nu se constituie parte civilă în cauză, a fost trimis spre judecare la Tribunalul Ilfov. S-au dispus măsuri asigurătorii asupra a 22 de terenuri şi imobile ce aparţin primarului Mircea Minea. Se vorbește că DNA s-ar putea și către alte primării care finanțează fotbalul.

Unirea Slobozia a ratat și ea accederea în primele șase, având un sezon considerat slab. În plan sportiv, clubul speră la o evoluție mai bună cu noul antrenor Adrian Mihalcea, însă în plan administrativ se află între ciocan și nicovală. Primarul Dragoș Soare, de la PNL, se duelează cu consilierii PSD pe proiectele orașului, inclusiv pe cele ce vizează echipa de fotbal.

FK Csikszereda pare să fie adepta pașilor mărunți și are o abordarea organizațională diferită de Sepsi Sfântul Gheorghe, în sensul că este finanțată în mare măsură din banii autorităților locale. Clubul s-a concentrat foarte mult pe creșterea echipelor de copii și juniori, cu performanțe notabile la nivel național, și pe dezvoltarea infrastructurii. Miercurea Ciuc este condusă de Korodi Attila de la UDMR.

CS Șelimbăr este un club tânăr, ambiția primarului Marius Grecu de la PNL. Fără prea multe veleități, echipa a făcut o figură decentă și a evitat emoțiile clasării pe un loc retrogradabil,

CSM Slatina nu s-a evidenția cu vreun lucru grozav în sezonul trecut, însă pentru cel care va veni se pare că ambițiile sunt mai mari, făcându-se deja un prim transfer, Mircea Donca, ultima oară la Minaur Baia Mare. Primarul Slatinei este Emil Constantin Moț de la PSD.

FC Brașov, invenția primarului USR, Allen Coliban, nu este agreată de mare masă a suporterilor brașoveni. Aceștia spun că actualul FC e fosta Corona, echipa primăriei din fosta administrație PNL și că SR Brașov, din liga inferioară, este continuatoarea morală a vechiului ”Steagu”. FC Brașov avea planuri mari pentru noua perioadă de mercato, însă a apărut un mare obstacol, interdicția de a face transferuri. A primit interdicție la transferuri din partea FIFA, din cauza unui transfer extrem de ciudat. Un jucător care nu a evoluat niciun minut în sezonul recent încheiat de Liga 2 a dat clubul în judecată la FIFA și a câștigat.  ”La Brașov se vorbește și se dorește promovarea. Eu sper ca aceste probleme să se rezolve în perioada imediat următoare. Lucrurile trebuie reglate și sunt promisiuni că situația se va rezolva”, a declarat antrenorul Dan Alexa.

CS Dumbrăvița este singura echipă din Timiș care a rămas în Liga 2, după retrogradarea Ripensiei și a lui Poli Timișoara. Salvarea de la retrogradare va fi probabil și obiectivul pentru sezonul următor. Primarul Dumbrăviței este Horia Bugarin de la USR.

Corvinul Hunedoara, faimosul brand din vremea lui Mircea Lucescu, Mișa Klein, Romulus Gabor, Mircea Rednic, Ioan Andone, a revenit în Liga 2 după foarte mulți ani. Cel care taie și spânzură la echipă este primarul Dan Bobouțanu (PSD). Acesta i-a prelungit mandatul antrenorului Florin Maxim până în vara lui 2025 și l-a numit în funcția de președinte pe  Dan Colesniuc (61 de ani), fost fotbalist la Corvinul în anii ’70 – ’80.

CSM Reșița, echipa de unde a răsărit Cristi Chivu, a reușit să acceadă în Liga 2 după ce acum un an a ratat surprinzător barajul de promovare cu Dumbrăvița. Primarul Ioan Popa (PNL) dorește să atragă un nume greu pe lista sponsorilor – Veolia. Se dorește astfel schimbarea formei juridice astfel ca echipa din Banatul montan să se poată lupta inclusiv la prima ligă.

Ceahlăul Piatra Neamț a ajuns în Liga 2, întărind numărul echipelor cu brand. Primarul municipiului este liberalul Andrei Carabelea.

CSM Alexandria readuce Teleormanul în Liga 2, după Turris Turnu Măgurele, club dizolvat de fiul lui Liviu Dragnea, Valentin. La Alexandria este primar Victor Drăgușin de la PSD.

CS Tunari, zisă și Arsenal, ține Ilfovul în Liga 2. Echipa de la marginea Bucureștiului a promovat cu antrenorul Gabriel Manu, fiul fostului portar rapidist Ion Manu, dar a ales să se despartă de el. Primarul din Tunari este Cristian Niculae de la USR.