Cancerul renal ar putea deveni o boală curabilă?

Publicat: 11 mai 2022, 09:30, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Cancerul renal ar putea deveni o boală curabilă?
Celule canceroase

O echipă de la Institutul Cancerului din Nisa a dezvoltat o moleculă care combină tratamentele folosite deja și care ar permite transformarea cancerului renal într-o boală cronică și deci ”curabilă”.

Cancerul rinichiului este mai frecvent la bărbați. În ultimii ani, tratamentele în cancerul rinichiului au evoluat foarte mult. Astfel, în ultimii cincisprezece ani, a existat aproape un tratament nou aprobat în fiecare an pentru cancerul renal, a precizat dr. Pages, director de cercetare la Institutul Național de Sănătate și Cercetare (INSERM), pentru 20 Minutes și citat de Top sante.

Și, iată, că ultimul tratament vine din Franța. Echipa doctorului Pages a realizat recent o moleculă care stă la baza unui nou tratament, care combină alte tratamente, cu scopul de a prelungi speranța de viață a pacienților afectați de această boală până acum incurabilă.

”Înainte de 2008, speranța de viață a pacientului era de trei luni. Treptat, s-a reușit să se atingă în medie trei ani. A fost un câștig în ani și în calitatea vieții, spune dr. Pages.

Acest progres a fost posibil mai întâi datorită unui medicament care vizează compusul VEGH, apoi datorită apariției imunoterapiei, care a întârziat fatalitatea bolii la 20% dintre pacienți.

Tratamentul nostru, combinație între ceea ce există deja, va permite – sper – să facă această boală, o boală curabilă. A putea face această boală una cronică și a da pacienților șansa de trăi reprezintă o imensă mândrie, spune cu bucurie dr. Pages.

Noua moleculă o completează pe cea care țintea proteina VEGF împiedicând dezvoltarea tumorii. Ea și-a dovedit eficacitatea inclusiv asupra tumorilor rezistente la imunoterapie.

Totodată, acest nou tratament ar putea fi o soluție pentru pacienți afectați de alte forme de cancer, cum ar fi : cancerele din sfera ORL sau melanomul uveal, un cancer foarte agresiv care se dezvoltă în ochi. Cei 30% dintre pacienții care trec de radioterapie ar putea trăi cu medicamentul creat de noi, confirmă medicul.

În prezent, tratamentul este în faza reglementărilor și aprobărilor care ar putea să se finalizeze în cursul anului viitor.