Canicula face prăpăd în Capitală: 1.000 urgențe grave la SABIF într-o singură zi!

Publicat: 09 iul. 2024, 18:15, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în ACTUALITATE , ? cititori
Canicula face prăpăd în Capitală: 1.000 urgențe grave la SABIF într-o singură zi!
Foto:SABIF

Serviciul de Ambulanţă Bucureşti – Ilfov a înregistrat, în ultimele 24 de ore, 1.405 solicitări. Dintre apelanți, 919 persoane au prezentat urgenţe de „cod roşu” şi „cod galben”, a arătat managerul SABIF, Alis Grasu.

„Deocamdată suntem într-o situaţie de echilibru. Astfel că, în ultimele 24 de ore, 1.405 persoane au avut nevoie de ambulanţă în regiunea Bucureşti – Ilfov. Dintre acestea, 919 persoane au prezentat urgenţe de ‘cod roşu’ şi ‘cod galben'”, a precizat medicul Alis Grasu, managerul SABIF.

Managerul SABIF a arătat că 120 de persoane se aflau în loc public când au avut nevoie de ambulanţă, 20 dintre acestea prezentând lipotimii, iar patru sincope.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, noi atenţionări de caniculă şi disconfort termic accentuat, valabile pe parcursul zilelor de 9 şi 10 iulie, în întreaga ţară.

În Bucureşti, pe parcursul zilei de miercuri, valul de caniculă se va intensifica. Va fi în vigoare un cod portocaliu pentru Capitală şi judeţele Arad, Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov.

Meteorologii ANM au emis prognoza pentru următoarele 2 zile. Azi, pe 9 iulie, aproape toată țara va fi sub Cod Galben de caniculă. Mâine, 10 iulie, în București și alte 9 județe din sudul țării vor fi sub Cod Portocaliu de caniculă, iar în restul țării va fi Cod Galben de caniculă. Temperaturile vor urca până la 38-39 de grade la umbră.

”Valul de căldură va continua să se extindă și să se intensifice în Maramureș, Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea continentală și în cea mai mare parte a Moldovei și a Transilvaniei. Temperaturile maxime vor fi de 33…37 de grade și local de 38…39 de grade în regiunile sudice, va fi caniculă și disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități.

Local, minimele nu vor coborî sub 20 de grade, caracterizând o noapte tropicală.”, arată prognoza ANM.