Canicula în China: Milioane de oameni sunt sfătuiți să stea în casă

Mai multe oraşe din China se află luni sub alertă roşie din cauza valului de căldură care afectează ţara, zeci de milioane de locuitori fiind sfătuiţi să rămână acasă, informează AFP.

Valuri de căldură extreme, uneori mortale, au lovit diferite părţi ale planetei în ultimele luni, cum ar fi Europa de Vest în iulie şi India în martie-aprilie.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, schimbările climatice au făcut ca valurile de căldură să devină mai frecvente, un fenomen care se aşteaptă să se intensifice odată cu creşterea preconizată a temperaturilor în următorii ani.

China nu face excepţie: în timp ce Shanghai-ul a doborât recent un record de căldură vechi de 149 de ani, cu temperaturi de 40,9 grade Celsius, în acest weekend în provinciile Zhejiang şi Fujian (est), mercurul din termometre a depăşit 41 de grade Celsius, doborând un record istoric în două oraşe din aceste provincii.

Populaţia din zonele aflate sub alertă roşie – în principal din sud-estul şi nord-vestul ţării – a fost sfătuită să „înceteze toate activităţile în aer liber” şi să „acorde o atenţie deosebită prevenirii incendiilor”, a anunţat serviciul naţional de meteorologie.

Sâmbătă a început cea mai caldă perioadă a anului, potrivit calendarului tradiţional chinezesc, însă această vară pare să depăşească toate aşteptările.

Pentru a se răcori, sute de chinezi s-au grăbit duminică pe plaja din Xiamen, în provincia Fujian.

Valul de căldură pune presiune asupra sistemului de electricitate din China, iar locuitorii şi întreprinderile apelează tot mai mult la aerul condiţionat. Cele mai mari centrale electrice din ţară au doborât recorduri de capacitate la jumătatea lunii iulie, potrivit Sxcoal, o publicaţie specializată în energie.

Autorităţile locale din unele provincii au decis să stingă iluminatul stradal şi să factureze mai mult întreprinderile pentru energia electrică în orele de vârf ale cererii.

În cele din urmă, valul de căldură va avea, de asemenea, „efecte negative asupra culturilor locale”, a avertizat Fu Jiaolan, şeful departamentului de prognoză al Centrului naţional de meteorologie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...