Caniculă infernală. Țara afectată de valuri de căldură extreme: Peste 50 de grade Celsius și mii de spitalizări

Publicat: 26 mai 2024, 10:46, de Cristina Cohuț, în ACTUALITATE , ? cititori
Caniculă infernală. Țara afectată de valuri de căldură extreme: Peste 50 de grade Celsius și mii de spitalizări
Sursa foto: science.howstuffworks.com

Mii de persoane afectate de insolație au fost tratate în spitalele din Pakistan vineri, în contextul în care temperaturile depășesc 50 de grade Celsius, au anunțat autoritățile locale, informează DPA, citată de Agerpres.

Căldura extremă a cuprins țara din Asia de Sud pentru a patra zi consecutiv și se estimează că va continua încă o săptămână, a declarat Romina Alam, consilier-șef guvernamental pentru schimbări climatice.

Temperaturile ar putea ajunge până la 51 de grade Celsius în cursul zilei de sâmbătă, a precizat directorul agenției pakistaneze de meteorologie, Sardar Sarfraz.

În provincia Sindh din sudul țării, ambulanțele au transportat de urgență numeroase persoane la spitale și la centrele temporare de asistență împotriva căldurii, care au fost amenajate în toate orașele importante, a declarat un oficial local, Shah Zaman.

„Am tratat deja mii de pacienţi şi un număr încă şi mai mare urmează să sosească”, a declarat Tahir Farooq, medic la un spital din oraşul Dadu, unde temperatura a atins pragul de 50 de grade Celsius.

„E o căldură ca într-un adevărat iad. Te simţi ca şi cum ai păşi pe cărbuni încinşi atunci când ieşi la soare”, a declarat Zeeshan Khan Shani, un conducător de ricşă din Dadu.

„E de nesuportat. Îmi fac griji pentru fiicele mele. Pot să leşine în orice moment”, a spus Asif Shakoor, o mamă din oraşul Lahore, situat în estul Pakistanului.

Guvernul a ordonat săptămâna trecută închiderea temporară a școlilor

Guvernul din Pakistan a decis săptămâna trecută închiderea temporară a școlilor, amânarea examenelor și plasarea spitalelor în stare de urgență, ca măsuri de precauție în fața primului val de căldură din acest sezon estival.

Oficialii pakistanezi au declarat că temperaturile actuale depășesc cu 8 grade Celsius valorile normale pentru această perioadă a anului, atribuind aceste creșteri schimbărilor climatice.

Anual, sute de oameni din Pakistan își pierd viața din cauza dezastrelor provocate de schimbările climatice, iar alte câteva mii de persoane își pierd locuințele și mijloacele de trai. Aceasta în contextul în care Pakistanul contribuie foarte puțin la emisiile globale de carbon.