Căprițele nubiene, nebunia profului de mate de la Florica cu ADN de cioban în sânge

Publicat: 07 nov. 2022, 07:30, de Viorela Pitulice, în ESENȚIAL , ? cititori
Căprițele nubiene, nebunia profului de mate de la Florica cu ADN de cioban în sânge

Cea mai mare fermă de căprițe nubiene din România și probabil chiar din Europa se află în sudul țării, la Florica, în județul Teleorman și aparține lui Ciprian Stafie, un fost profesor de matematică cu ADN de cioban în sânge, care a renunțat la învățământ pentru a crește animale.

Îi spunem cea mai mare, nu neapărat pentru că ar avea un număr impresionant de animale, ci pentru că în România nu prea mai sunt asftel de ferme, iar din cele care există oricum are cel mai mare efectiv, glumește fostul prof.

Pasiunea pentru animale a moștenit-o de la bunicul lui, care întotdeauna a avut animale pe lângă casă, iar în timp l-a prins așa de mult, încât a renunțat la învățământ, unde salariile erau chiar foarte mici.

“Nu știu dacă se câștiga undeva mai puțin decât în învățământ. Oricum, și atunci, dar și acum, este mai bine din creșterea animalelor, decât dacă aș profesa. Nu câștig exagerat, dar este mai bine”, recunoaște Ciprian.

Nebunia cu căprițele nubiene l-a apucat prin 2005, anterior avusese carpatine, după ce le-a văzut la bulgari, de unde a și cumpărat vreo 70 de femele, în primă fază, apoi a mai luat vreo 30. Masculii i-a adus tocmai din Olanda, vreo șase și încă la un preț destul de mare, aproximativ 120 milioane de lei în banii de atunci. A urmat apoi vreme de câțiva ani munca de selecție, până a ajuns să obțină niște produși buni, iar acum are undeva la 200 de animale, dacă punem la socoteală și tineretul. La aceasta se adaugă și circa 80 de oi din rasa Tigaie Sârbească de care fermierul vorbește cu drag.

Animalele sunt ținute pe pășune, peste 30 de hectare, iar baza furajeră este asigurată și de pe cele 30 hectare de teren agricol pe care le muncește Ciprian.

De ce să crești capre nubiene, avantaje

Caprele nubiene sunt o rasă mixtă, carne – lapte, animalele ajungând la o greutate de până la vreo 100 kilograme. Laptele de capră este recunoscut pentru complexul de minerale și vitamine, dar și pentru gustul specific pe care, ce-i drept, nu toată lumea îl agrează. În cazul căprițelor nubiene, nu se pune problema de așa ceva.

Din punct de vedere al grăsimii, laptele se apropie de cel de oaie, având un procent destul de ridicat de grăsime. În vârf de sezon, producția de lapte ajunge până la 2,5 litri la o mulsoare și se mulge de două ori pe zi, după care se face “telemeaua de Teleorman”. Aceasta are mare trecere la comunitățile de români din Italia și Spania – țari unde muncesc mulți oameni din zonă, unde ajunge aproape săptămânal. Cât despre preț, vorbim de 30 lei/kg, după cum spune proful fermier, – noi am spune cam puțin dacă ne uităm la prețurile din piață, –  nu este mult, dar este un nivel care îi permite să meargă mai departe.

Cei care vor să facă o afacere din creșterea caprelor nubiene, trebuie să știe că un exemplar de femelă la maturitate costă 300 euro, iar în cazul unui țap mai special se ajunge și la 1.500 de euro.

De altfel, de aici își și scoate banii Ciprian Stahie, pentru că vinde animale de reproducție pentru românii dornici să-și asigure singuri laptele și care cumpără, în general, 2-3 animale.

“Dacă facem o balanță plusuri-minusuri, clar plusurile sunt peste, altfel, nu știu, poate nici nu ne-am mai ocupa de ele, dar credeți-mă n-am făcut o balanță. Mie îmi sunt foarte dragi, cam acesta este un criteriu. Și fiindu-mi foarte dragi, am încercat îmbin cumva utilul cu plăcutul.  Noi trăim din această activitate, dar sunt sacrificii, pentru că vorbim de o ființă, animalul nu este un obiect pe care poți să-l lași într-un loc și mâine dai pe la el sau să nu mai dai”, afirmă Ciprian.

Pentru viitor, marea lui temere este legată de asigurarea forței de muncă. Dacă acum se descurcă în familie, cu părinții și un unchi, iar în plus mai are și o mulgătoare mecanică care îi este de mare ajutor, pe măsura ce rudele îi îmbătrânesc începe să se gândească cu îngrijorare la ziua de mâine.

Merge mai departe, însă, pentru că trebuie să fie și cineva care să transmită tradițiile noastre milenare generațiilor viitoare. „Imperiile au cucerit teritoriile cu armatele, noi le-am câștigat cu oile”, îl citează Ciprin Stafie pe marele istoric Nicolae Iorga. Și pare într-adevăr decis să urmeze acest drum.